Senternovem

04-06-2009 | NedTrain zit op duurzaam spoor

"Natuurlijk kun je ruiten nóg beter isoleren en de luchtweerstand van treinen verminderen. Het is pas echt een grote stap als je erin slaagt om de hele organisatie duurzamer te maken."

Méér doen
NS-dochter NedTrain doet mee aan MJA-3. Energie is bij Nedtrain onderdeel van het totale duurzaamheidspakket. Adviseur van Team Netwerk Bedrijven Ellen Hoog Antink wijst op de bijzondere samenwerking met het onderhoudsbedrijf van NS. "SenterNovem ondersteunt. Maar 'duurzaamheid' leeft bij NedTrain zó dat we meer kunnen doen dan de gebruikelijke ondersteuning vanuit het MJA-programma. Dat is uniek."

Al ruim 150 jaar onderhoudt NedTrain het rollend materieel van NS. Mede door de warme belangstelling van enkele betrokken medewerkers steekt het bedrijf zijn nek uit voor duurzaamheid.

Processen doorlichten
Twee projecten van Nedtrain zijn doorgelicht op duurzaamheidsaspecten: een renovatieproject en een nieuwbouwproject. Ellen Hoog Antink: "We checken de technische maatregelen met de 'Bedrijfshallenscan'. Daar rolt uit hoe de duurzaamheid kan worden versterkt. Bijvoorbeeld door meer isolatie. Maar bij NedTrain keken we óók naar de organisatie daarachter." Kernvraag: waar in het overleg, in de beslissingsmomenten, is energie een belangrijk issue?

In die integrale processen kun je al heel vroeg duurzame keuzes maken. Bijvoorbeeld als je een aannemer nodig hebt. "Logisch om dan energie-aspecten mee te nemen als keuze-criterium. Bij NedTrain is de hele proceskant op deze manier doorgemeten. Met als resultaat: duidelijke aanbevelingen voor toekomstige nieuwbouw." NedTrain gaat de aanbevelingen meteen verzilveren. De nieuwe inzichten worden gebruikt bij nieuwbouwprojecten in Tilburg en Rotterdam.

Platform
De bemoeienis van SenterNovem leidde tot een mooi initiatief. Uit een intern debat bij NedTrain kwam een eigen Platform Duurzaamheid voort. "Projectmanager Marijke Daamen is een van de initiatiefnemers. "Het bedrijfsbrede platform bestaat uit een groep betrokken medewerkers die debatteren over duurzaamheid. Debat en platform werpen vruchten af. Op directieniveau is inmiddels uitgesproken: wij willen een sterk duurzaamheidsbeleid. "Goed om te zien: individuele medewerkers hebben door hun enthousiasme de directie weten te overtuigen."

Eén resultaat is al binnen. 'Duurzaamheid' is opgenomen in het prestatiecontract met NS-Reizigers. Marijke: "We kijken nu hoe we het concreet invullen per type trein."

Tijdens de platformbijeenkomsten kwamen al veel ideeën naar voren. Van warmtepompen in treinen tot het bekleden van buitenwanden waardoor de luchtweerstand vermindert. Ook werkt NedTrain aan meer inzicht in het eigen energieverbruik. Marijke: "Op dit moment krijgen we één integrale energierekening, voor heel NedTrain. Maar het is handiger om dat op te splitsen per locatie. Dan weet een productiemanager precies wat het verbruik is, en welke maatregelen nodig zijn."