Politie Groningen

Zeker 140 jongeren voor winkeldiefstal aangehouden

Resultaat van twee losstaande onderzoeken

Groningen, 04-06-2009 o Met de aanhouding van twee minderjarige dieven heeft de politie onlangs een grote serie winkeldiefstallen opgelost. Dankzij informatie van de twee minderjarigen kon de politie uiteindelijk 61 verdachten horen en 150 winkeldiefstallen oplossen. Het Crimeteam van basiseenheid (BE) West kwam de groep op het spoor door vakkundig recherchewerk.

Een tweede losstaand onderzoek, verricht door jeugdagenten van basiseenheid (BE) Centrum, leverde in de eerste maanden van 2009 nog eens 80 aanhoudingen van minderjarige winkeldieven op. Deze aanhoudingen waren het resultaat van extra aandacht voor winkeldiefstallen in de binnenstad. De verdachten zijn afkomstig van 22 scholen in de provincie Groningen.

Onderzoek BE West

De twee minderjarige verdachten werden medio maart op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal in een kledingzaak in het centrum van Groningen. Tijdens het verhoor verklaarden zij over eerdere gepleegde winkeldiefstallen. Ook werden namen van andere verdachten genoemd. De winkeldiefstallen werden gepleegd in de eerste maanden van dit jaar. De politie kwam er achter dat er sprake was van verschillende kleinere groepjes jongeren die diefstallen pleegden. Een enkeling uit deze deelgroepjes kenden mensen uit een andere groep. Als motief gaven de jongeren op dat ze de diefstallen pleegden om er bij te horen. Het werkte statusverhogend als je openlijk sprak over de gepleegde diefstallen. De jonge dieven namen vaak meerdere artikelen de paskamer in. Ze verwijderden de labels en stopten de artikelen in hun tas. Een deel van de artikelen namen mee naar buiten en legden deze spullen deze netjes terug. Hiermee wilde men hun diefstal camoufleren.

Onderzoek BE Centrum

Ook uit het tweede onderzoek kwamen een aantal opvallende zaken naar voren. De aangehouden jongeren, zowel jongens als meisjes, kennen elkaar van school en plegen de diefstallen na en tijdens school. Het betreft leerlingen uit alle lagen van de scholen in de provincie Groningen, van brugklas tot examenklas. Vooral de grotere winkelbedrijven in de binnenstad werden het slachtoffer van deze diefstallen. Verder kon worden vastgesteld dat leerlingen op school dikwijls praten over winkeldiefstal en ook plannen maken voor het plegen van diefstal. De politie constateert dat gestolen spullen in schoolkluisjes worden bewaard. Soms worden deze goederen onderling uitgewisseld.

Feiten


- Resultaten onderzoek BE West: 63 verdachten, voornamelijk meisjes, in de leeftijd van 12 tot 17 jaar oud, meestal uit Groningen, 150 winkeldiefstallen opgelost;


- Resultaten onderzoek BE Centrum: 80 verdachten, 80 opgeloste winkeldiefstallen;


- 150 goederen in beslaggenomen, gezamenlijke waarde ongeveer 1000 euro;


- Winkels in het centrum van Groningen waren het doelwit;


- Kleding, schoenen, make-up, sierraden, etenswaren, parfum en tassen waren geliefde buit;


- Zeven verdachten bekenden 20 of meer winkeldiefstallen;


- In enkele gevallen werd er op bestelling gestolen;


- De individuele politiedossiers gaan naar buro Halt of het Openbaar Ministerie (OM). Dit hangt af van de achtergronden van de verdachte;


- Erbij horen, stoerdoenerij, spanning en kick waren opgegeven motieven.

Integrale aanpak

Jeugdagenten van basiseenheid Centrum signaleerden dat veel leerlingen van scholen winkeldiefstallen plegen. Zij willen het
winkeldiefstalprobleem integraal met buro Halt, het Openbaar Ministerie, scholen in de provincie Groningen, ouders van aangehouden minderjarigen en winkelbedrijven en de gemeente Groningen bespreken en aanpakken. De politie wil bij het winkeldiefstalprobleem ook de scholen en de ouders van leerlingen betrekken. Op welke manier de rol van de school en de ouders gestalte zal krijgen, moet na de zomervakantieperiode duidelijk worden.