Leefbaar Rotterdam


donderdag, juni 04, 2009

Slappe knieën van de PvdA inzake deelgemeenten

Partijleider Van Heemst van de PvdA neemt openlijk afstand van de plannen om de politieke laag in deelgemeenteland af te slanken. Hiermee lijkt de PvdA fractie te zwichten voor de druk vanuit de eigen achterban. Verantwoordelijk wethouder Kriens (PvdA) komt hiermee in een lastig parket.

Het is de zoveelste merkwaardige draai van de PvdA. Na de verkiezingsoverwinning van de PvdA in 2006 werd er binnen de coalitie afgesproken dat er de komende bestuursperiode niet aan het bestel gesleuteld zou worden. Vorig jaar echter kwam er een kritisch onderzoek van Leefbaar raadslid Robert Simons, De Gordiaanse knoop, over de deelgemeenten en een speech van voormalig burgemeester Opstelten waarin een hard oordeel over de deelgemeenten werd gegeven. Naar aanleiding hiervan werd er binnenskamers door het college besloten de deelgemeenten tegen het licht te houden.

Het resultaat van dit alles was een meermaals aangepast voorstel met de titel We kunnen zoveel beter. In dit voorstel wordt tamelijk halfslachtig gekozen, niet voor het afschaffen van de politieke laag in de deelgemeenten, maar voor een vermindering van het aantal deelraadsleden en bestuurders. In het stuk werd tersluiks aangegeven dat het college ook wel erg omvangrijk was en met minder wethouders slagvaardiger kon opereren. Toen met het opstappen van twee VVD wethouders de coalitie een goed voorbeeld kon geven, deed zij dit echter niet, in tegendeel, er werd een derde CDA wethouder aangesteld en nog een PvdA-er.

Ondertussen zwol in de deelgemeenten een storm van protest aan over de voorgestelde inkrimping; met de voorgenomen inkrimping zou het democratisch gehalte in gevaar komen. Gezien de tientallen dikbetaalde bestuurders, onder wie veel van PvdA huize en de aspiraties van veel (deel)raadsleden, werd eigenbelang gemakkelijk verward met het algemeen belang. Met de stellingname van Van Heemst zal Wethouder Kriens er nog een zware dobber aan krijgen om het plan ongeschonden door de raad te loodsen.

Door jessica op 2009 06 04

Ikke, ikke, ikke, gaat nog altijd voor alles in de politiek, (uitgezonderd Leefbaar en de SP in dit geval). Pluche plakt nu eenmaal prettiger dan idealen.
Page 1 of 1 pages