Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

4 juni 2009, 16.02 uur

Jack de Vries in gesprek met de militairen. - Foto: ministerie van Defensie

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries heeft tijdens een bezoek aan Afghanistan de vorderingen van de opbouw van de nieuwe patrouillebasis Tabar in de westelijke Deh Rashan bekeken. In dit gebied is afgelopen maand operatie Mani Ghar uitgevoerd. De streek stond tot voor kort bekend als een bron voor vijandelijke activiteiten en lokale conflicten. Het Jeugdjournaal maakte verschillende reportages.

Operatie Mani Ghar, had als doel de veiligheid in het gebied te verbeteren. Bij diverse huiszoekingen werden een groot aantal wapenopslagplaatsen gevonden. Inmiddels is er een patrouillepost gebouwd, die een permanente aanwezigheid van ISAF- en Afghaanse veiligheidstroepen in het Deh Rashan-gebied garandeert. De staatssecretaris was ook te gast bij de Nederlandse ISAF-troepen op Kamp Holland, Deh Rawod en Kandahar Air Field. Hij liet zich bijpraten over de voortgang van de missie in algemene zin, maar het accent lag op de ervaringen van het personeel met het onderhoud van materieel. Verder opende De Vries een sportveld van een school nabij Kandahar Air Field en reikte hij de NAVO-medaille uit aan ongeveer honderd militairen van het Contingentscommando en de Air Task Force. In het kielzog van de staatssecretaris reisde een camerateam van het Jeugdjournaal mee. Zij maakten verschillende reportages over de Nederlandse militairen in Afghanistan.

Bekijk de beelden van het Jeugdjournaal in Afghanistan.

Optreden

Deze week traden de Volendamse zangeres Tamara Tol en de band Flippen op in Kamp Holland en op Kandahar Air Field. De shows werden enthousiast ontvangen door de militairen.

Ongevallen

Bij twee verschillende ongevallen tijdens werkzaamheden aan voertuigen raakten in totaal drie militairen van de Task Force Uruzgan (TFU) op Kamp Holland gewond. Zij zijn voor behandeling overgebracht naar Nederland.

RC-South

Afgelopen vrijdag is de Amerikaanse 2nd Marine Expeditionary Brigade (2MEB) onder bevel van generaal-majoor Mart de Kruif gesteld. 2MEB gaat als Task Force Leatherneck opereren in het noordwestelijke deel van de provincie Helmand en het oostelijke gedeelte van de provincie Farah. Eerder deze maand werd al de 82 Combat Aviation Brigade met 120 helikopters aan Kruifs commando toegevoegd. De totale sterkte van ISAF-troepen in Regional Command (RC)-South ligt nu rond de 30.000 militairen en burgers.

Een operatie van ISAF-militairen in samenwerking met Afghaanse veiligheidstroepen in Marjah (provincie Helmand) leverde de grootste hoeveelheid drugs en wapens op die ooit in Zuid-Afghanistan in beslag is genomen. In totaal werd 15 ton opium, 11 kilo heroïne, 7 ton papaverzaad en 44 ton chemicaliën om heroïne te produceren gevonden, naast een hoeveelheid wapens, munitie en materiaal om zo'n 1800 geïmproviseerde explosieven (IED's) te produceren. De Afghan Border Police vond de afgelopen week op de markt in Spin Boldak (provincie Kandahar) een grote hoeveelheid materiaal, geschikt om ongeveer 700 IED's mee fabriceren. Ook verrichtte de grenspolitie er meerdere arrestaties.

Vuurcontacten

Een Apache-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht boven Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie

Bij een IED-aanslag op een voertuig van de TFU in de omgeving van Deh Rawod raakte een Nederlandse militair lichtgewond. Hij is voor verdere behandeling teruggevlogen naar Nederland. Twee andere inzittenden van het voertuig konden na doktersbehandeling hun werkzaamheden voortzetten. In het gebied Chora werden door eenheden van de TFU een tweetal wapenopslagplaatsen gevonden, met daarin vooral raketten en munitie. Daarnaast werden opnieuw enkele IED's opgespoord en onschadelijk gemaakt. Apache-gevechtshelikopters kwamen enkele malen in actie om ISAF-grondtroepen te ondersteunen. De pantserhouwitser op Camp Hadrian bij Deh Rawod is eenmaal ingezet tegen vijandelijke waarnemers.

Andere sites

* Reportage Jeugdjournaal