Mbo student moet beter kiezen

04/06/2009 17:20

Colo, Samenwerkende Kenniscentra voor Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven

Persbericht

Mbo student moet beter kiezen

Werkloosheidsbestrijder voorziet schreeuwend tekort aan vaklui

"De nieuwe Colo Barometer laat zien dat het vakmanschap zelfs in crisis de beste kansen biedt . De Barometer laat ook zien dat er veel meer stages moeten komen en dat er beter gematcht moet worden. Zo niet dan voorzie ik volgend jaar schreeuwende tekorten aan vaklui", aldus Hans de Boer, die vandaag de Barometer van juni overhandigd kreeg van Paula Swenker, voorzitter van Colo.

Uit deze eerste nulmeting blijkt, uitgaande van de huidige situatie, dat na de zomer een tekort aan 80.000 leerbanen en 50.000 stageplaatsen wordt verwacht. De stageproblemen zijn per beroep inzichtelijk gemaakt. "Bijvoorbeeld voor artiest, chauffeur en dierenverzorger zijn stages moeilijk te vinden. Het is echter niet allemaal kommer en kwel op de stagemarkt. We kennen nu opleidingen die gegarandeerd een toekomst bieden op de arbeidsmarkt zoals verkoper, onderhoudsmonteur en kok. Goede informatie, matching en communicatie met werkgevers zijn wel de voorwaarden." aldus Paula Swenker.

Actieplan Jeugdwerkloosheid

Het pessimisme bij de onderzochte bedrijfstakken over de jeugdwerkloosheid blijft dus groot. Maar de komende tijd zal het Actieplan Jeugdwerkloosheid van het Kabinet en het stage-offensief van de kenniscentra gestalte gaan krijgen. Naar verwachting zal hierdoor het tekort substantieel minder groot zijn dan nu in deze nulmeting wordt geraamd. Dit stage-offensief van de kenniscentra moet het dreigende tekort van 130.000 stages en leerbanen oplossen. Met extra werving, betere voorlichting aan jongeren over beschikbare stageplaatsen en een verschuiving van te volle opleidingen naar kansrijke opleidingen met veel vacatures. Het belangrijkste wapen in het stage-offensief is de nieuwe website stagemarkt.nl met daarop de half miljoen beschikbare stageplaatsen en leerbanen voor het beroepsonderwijs in Nederland.

Tekorten en overschotten

De Colo Barometer van juni 2009 geeft op verzoek van het Kabinet voor het eerst gedetailleerde informatie prijs over te verwachte tekorten en overschotten aan stages en leerbanen per opleiding. Voor het eerst is nu per opleiding aangegeven waar tekorten aan stageplaatsen worden verwacht zoals in de automobielbranche, industrie, bouw en transport & logistiek, en beroepen zoals artiest, chauffeur en dieren. De bedrijven schrappen vooral de leerplaatsen op niveau 2. Tevens is een lijst opgenomen met opleidingen waarvoor nog steeds een overschot aan leerplaatsen bestaat. Dat zijn met name de opleidingen voor de zorg, de handel en de horeca.

Spoeling dunner

Uit de peiling bij 43 branches blijkt het aantal stages en leerplaatsen na de zomer sterk verminderd te zijn: het totale tekort is dan 130.000. Doordat veel gediplomeerden niet aan de slag zullen komen, zal een groot aantal een aanvullende opleiding volgen en een beroep doen op de beschikbare leerbanen en stageplaatsen.

Vakcolleges breiden uit

Naast voldoende stages en leerbanen is ook het bevorderen van vakmanschap noodzakelijk. Hans de Boer, ook oprichter van vakcolleges, meldt dan ook dat in het volgende schooljaar 28 vakcolleges, de "moderne ambachtsscholen", operationeel zullen zijn in heel Nederland.

Tenslotte: De overhandiging vond plaats bij het als beste leerbedrijf 2008 genomineerde Van der Loo-Yachtinteriors te Waddinxveen.

Aissa Lassgaa, de coördinator praktijkleren, liet op locatie zien hoe het bedrijf jongeren de nodige praktijkervaring laat opdoen.





http://www.colo.nl