Gemeente Doetinchem

Persbericht 27 mei 2009

Scholen tekenden 27 mei convenant:
Leerlingen met autistische stoornis krijgen eigen leerroute op havo/vwo

Doetinchem krijgt een geheel nieuwe leerroute op havo/vwo-niveau voor leerlingen met een handicap of stoornis in het autistische spectrum. Daarnaast komt voor leerlingen met een dergelijke beperking die wel op het gewone voortgezet onderwijs hun havo/vwo-opleiding volgen, extra begeleiding. Woensdag 27 mei hebben de deelnemende scholen hiertoe een convenant ondertekend. Vanaf 1 augustus gaat deze nieuwe onderwijsvoorziening, die uniek is in Nederland, van start.

Vier partijen ondertekenden afgelopen woensdag het samenwerkingsconvenant: De Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (SOTOG, onder meer 'de Isselborgh'), de stichting Confessioneel Voortgezet Onderwijs Achterhoek (CoVOA, onder andere het Almende College, St. Ludgercollege en Ulenhofcollege), De Orchidee Scholengroep (Rietveld Lyceum) en het samenwerkingsverband SZVO. Ook wethouder Loes van der Meijs was aanwezig om het project van harte aan te bevelen. Samen zijn de scholen en gemeente ervan overtuigd dat in het kader van 'passend onderwijs voor elke leerling' een voorziening voor leerlingen met een autistische stoornis op havo/vwo-niveau wenselijk is.

Nu alleen vmbo-niveau
Op dit moment is er voor deze kinderen alléén op vmbo-niveau speciaal voortgezet onderwijs mogelijk. Leerlingen op havo/vwo-niveau zijn aangewezen op scholen buiten de regio of op het reguliere onderwijs, waarbij beperkt extra ondersteuning beschikbaar is via een leerling gebonden financiering (het zogenaamde 'rugzakje'). Omdat deze kinderen extra gevoelig zijn voor prikkels, werkt deze leerweg vaak niet goed. Evenmin is het wenselijk dat deze kinderen op een school zitten met kinderen die zij daarbuiten niet of nauwelijk kunnen ontmoeten. Mede vanuit de vraag van het (speciaal) basisonderwijs en ouders is de oplossing nu gevonden in de nieuwe leerroute.

Leerroute op de Isselborgh
De nieuwe leerroute komt op VSO 'de Isselborgh'. Per 1 augustus gaan naar verwachting twee havo/vwo-groepen met elk maximaal acht leerlingen van start.
De extra zorg en begeleiding voor leerlingen die op een reguliere havo/vwo-school hun opleiding volgen, krijgt de vorm van een zogenaamde stamgroep of basisgroep. Hierin zitten alleen leerlingen met een autistische stoornis. Maximaal twaalf kinderen krijgen per stamgroep begeleiding die nadrukkelijk op hen is afgestemd. De groepen worden na komende zomervakantie op het Almende College en Rietveld Lyceum gestart. Het plan is om uiterlijk in 2011/2012 met stamgroepen op het Ulenhofcollege en het St. Ludgercollege te beginnen.

Uniek in Nederland
De leerroute voor kinderen met een autistische stoornis op havo/vwo-niveau is uniek in Nederland. Bij deze nieuwe onderwijsvoorziening werken professionals op het gebied van autisme samen met vakdocenten. Op deze manier wordt gestreefd naar onderwijs op niveau én maat in een omgeving die zich leent en voldoende toegerust is voor deze leerlingen.