Vlaamse Overheid

aanvullende cao onderwijs

Vandenbroucke sluit legislatuur af met aanvullende cao onderwijs

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

donderdag 4 juni 2009
Vanmorgen ondertekenden Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke en Vlaams minister-president Kris Peeters voor de Vlaamse Regering cao VIII bis, samen met de representatieve vakorganisaties uit het onderwijs. Deze aanvulling op cao VIII verdeelt in 2011 op kruissnelheid 4 miljoen euro restmiddelen. Enkele groepen onderwijspersoneel met een laag loon gaan vanaf volgend schooljaar (1 september 2009) meer verdienen. Ze deelden niet in de opslag die cao VIII voor de lage lonen heeft vastgelegd. De onderhandelingen met de sociale partners over bijkomende maatregelen voor het lerarentekort verlopen in een constructieve sfeer en zijn bijna rond.

Voor minister Vandenbroucke onderstreept het nieuwe akkoord de constructieve sfeer waarin deze legislatuur is samengewerkt met de vertegenwoordigers van het onderwijsveld. "We slaagden er samen in om een aantal noodzakelijke, diepgaande hervormingen door te voeren, zonder één dag staking tegen het onderwijsbeleid. Dat is het resultaat van zeer veel overleg en de openheid van alle partners aan tafel om goed naar elkaar te luisteren en samen oplossingen te zoeken. Ik dank de vertegenwoordigers van de vakbonden, de onderwijskoepels en het gemeenschapsonderwijs voor hun grote inzet in de afgelopen regeerperiode."

Cao VIII bis

Enkele kleine groepen personeelsleden met een laag inkomen genoten niet van de loonsverhoging die cao VIII voorzag voor lage lonen. Door een verdeling van de restmiddelen zetten minister Vandenbroucke en de vakorganisaties dit nog recht. Het gaat in totaal om ongeveer 250 mensen. De bodekamerbewaarders, suppoosten, secretaris-rekenplichtigen en eerste-secretaris-rekenplichtigen krijgen een loonsverhoging van 10%. De kinderverzorgsters in het GO! in Brussel worden voortaan allemaal op hetzelfde niveau betaald. Idem dito voor de leermeesters lichamelijke opvoeding die voor 1975 via een examen van de bijzondere examencommissie aan de slag konden gaan in het basisonderwijs. Hun loon wordt opgetrokken tot op het niveau van hun andere collega's.

In de internaten telt de zogenaamde `slapende waak' van studiemeesters-opvoeders vanaf 1 september voor vier in plaats van drie werkuren. Daarom zullen internaten voor die functies extra personeel aanwerven. Minister Vandenbroucke benadrukt dat dit slechts een eerste kleine stap is naar een grondige herziening van de personeelsbezetting in internaten in het gewoon en buitengewoon onderwijs tijdens de volgende regeerperiode.

Maatregelen rond lerarentekort

In het basisonderwijs en de twee eerste graden van het secundair onderwijs kampen de scholen met een toenemend lerarentekort. Daarom heeft de Vlaamse Regering op initiatief van minister Vandenbroucke vorige vrijdag (29 mei 2009) beslist om enkele maatregelen te nemen die vanaf volgend schooljaar ingaan.Over sommige modaliteiten wordt momenteel nog onderhandeld, maar de grote lijnen staan vast.

De cumulatieregeling voor personeelsleden in het onderwijs die bijkomende uren presteren, wordt aantrekkelijker en eenvoudiger. Ze krijgen daar vanaf volgend schooljaar altijd een volwaardig loon voor. Dat geldt ook voor personeelsleden die vanuit dienstonderbreking of pensioen naar het onderwijs willen terugkeren.

Bovendien wordt het voor zelfstandigen en loontrekkenden buiten het onderwijs interessanter om enkele uren per week les te geven, vb. voor bakkers, slagers, industriëlen. Hun werk in het onderwijs wordt voortaan altijd betaald als een volwaardig hoofdambt. Dit schept ook fiscaal een klare situatie en voorkomt juridische betwistingen. Het is een belangrijke eerste stap om meer zij-instromers aan te trekken: mensen die hun kennis, vaardigheden en ervaringen van buiten het onderwijs in het onderwijs binnenbrengen.

Frank Vandenbroucke ziet dit alles slechts als een eerste stap. Hij wil dat de volgende Vlaamse Regering de structurele aanpak van het lerarentekort hoog op de agenda zet. Ze moet bv. bekijken hoe de overheid jonge mensen die in tijden van crisis wellicht meer voor het onderwijs zullen kiezen in het onderwijs kan houden, en hoe mensen met ervaring buiten het onderwijs hun anciënniteit kunnen meenemen als ze in het onderwijs aan de slag willen gaan.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be