Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 juni 2009

Vragen lid Arib (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het bericht dat politie en justitie bij kindermishandeling te weinig beroep doen op forensische artsen


1. Bent U op de hoogte van het bericht dat politie en justitie bij kindermishandeling nog te weinig een beroep doen op forensische artsen? *


2. Bent U op de hoogte van het feit dat het NFI beschikt over een forensisch expert die bij nog levende kinderen kan vaststellen hoe bepaalde verwondingen zijn ontstaan? In welke mate wordt op dit moment gebruik gemaakt van deze expertise? Is dit naar uw mening voldoende?


3. Bent u van mening dat kinderartsen voldoende alert zijn op het herkennen van kindermishandeling? Bent u van mening dat kinderartsen te weinig melden, zoals de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen stelt? Bent u van mening dat politie en justitie te weinig gebruik maken van een forensisch arts, zoals de directeur van het NFI stelt? Bent u met mij van mening dat ieder jaar kinderen overlijden aan de gevolgen van kindermishandeling, terwijl dat onopgemerkt blijft? Is het feit dat in de Wet op de Lijkbezorging is geregeld dat bij het overlijden van minderjarigen de behandelend arts (telefonisch) contact moet opnemen met een forensisch arts voldoende waarborg om uit te sluiten dat kinderen die overlijden ten gevolge van kindermishandeling, onopgemerkt blijven? Wat is uw mening ten aanzien van het amendement Arib ** in het licht van voorgaande feiten?


4. Klopt het dat uit onderzoek blijkt dat een kwart van de fracturen bij kinderen jonger dan drie jaar en meer dan de helft bij kinderen jongeren dan één jaar, het gevolg is van kindermishandeling? Klopt het dat in Nederland tussen de 100.000 en 160.000 kinderen per jaar slachtoffer worden van kindermishandeling en per jaar 40 tot 50 kinderen overlijden aan de gevolgen hiervan? Als bovenstaande gegevens kloppen is dat voor u dan aanleiding maatregelen te nemen om te stimuleren dat kinderartsen alerter zijn op het herkennen van kindermishandeling en vermoedens van kindermishandeling melden dat politie en justitie bij vermoeden van kindermishandeling vaker een beroep doen op een forensisch arts?Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen en wanneer?


* Parool, 21-4-2009

** Kamerstukken 30696 nr. 11