Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Het Delftse kamertekort te lijf

DELFT, 3 JUNI 2009. De TU Delft haalt steeds meer studenten binnen. Vanaf september vestigen zich HBO's in twee nieuwe panden op de universiteitscampus, wat zo'n 3000 extra studenten naar de campus trekt. Voor al deze mensen, die het liefst wonen dichtbij de plek waar ze de hele dag doorbrengen, dreigt een bestaan van eindeloos treinen en een onzelfstandig bestaan bij de ouders thuis. Nu de rechter een bestemmingsplan heeft afgekeurd waarmee honderden woningen in TU-noord konden worden gerealiseerd, is het tijd voor nieuwe actie: STIP lanceert www.kamertekortdelft.nl.

Waarom een website?
Het doel van www.kamertekortdelft.nl is om inzicht te bieden, voor iedereen die het er eens of oneens mee is, in de problemen rondom een kamertekort. Naast het inzicht bieden we voor het eerst overzicht voor één stad: we brengen alle projecten in beeld, en we vragen om nieuwe ideeën. De VSSD (Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft), die zich al 35 jaar lang inzet voor waardige studentenhuisvesting, steunt het initiatief. We hebben tot doel om van alle partijen in de Raad een stevige commitment te krijgen om het probleem aan te pakken. STIP staat open voor samenwerking met iedereen - andere gemeenteraadspartijen natuurlijk, maar ook DUWO, andere corporaties en de onderwijsinstellingen.

Wat kan je er vinden?
Op www.kamertekortdelft.nl zijn de bouwprojecten in Google Maps geprojecteerd. Via corporaties en makelaars hebben we alle cijfers op een rij gezet. Studenten zijn geen tweederangs burgers en verdienen even goed een woning als iedere andere Delftenaar.

Nieuwe actie gevraagd van het college
Tegelijk met het lanceren van deze actiewebsite stelt STIP vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Delft. In de plannen van dit college staan ontegenzeggelijk heel veel studentenwoningen - 3600 nieuwe kamers tot 2016. Echter, met de tegenslag van het bestemmingsplan en met de onverminderde groei van het aantal studenten had dit college nog geen rekening kunnen houden. We vragen nu om meer plannen: rondom station Delft-Zuid, wonen boven winkels in de Binnenstad, het transformeren van het overaanbod van sociale woningen, en wat er maar meer in de pijpleiding zit. We vragen dus, kortom, om iets heel concreets: nieuwe actie om het kamertekort te lijf te gaan.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN B&W DELFT

Onderwerp:

Het Delftse kamertekort te lijf

Geacht college van burgemeester en wethouders,

Uw college zet zich sterk in voor studentenhuisvesting. In de Woonvisie is er sprake van een inspanning om 3600 studentenkamers te realiseren vóór 2016. Vorige week kreeg deze ambitie een tegenslag te verwerken doordat het bestemmingsplan TU Noord door de rechter werd vernietigd, waardoor de bouw van ruim 500 studenteneenheden voor lange tijd buiten beeld blijft. Dat, terwijl de TU Delft ieder jaar meer dan 10% groei van studenten ontvangt en het aantal internationale studenten sterk stijgt. STIP wil nieuwe actie, en inventariseren wat er de komende tijd te verwachten is. We stellen het college daarom een aantal schriftelijke vragen met betrekking tot het oplossen van het tekort, het halen van de Woonvisie 2008-2020 en een vernieuwde insteek voor dit probleem.

Vraag 1: ambitie
In de Woonvisie 2008-2020 wordt als doel gesteld om 3600 nieuwe studenteneenheden vóór 2016 te realiseren. Acht het College dit doel nog haalbaar na het vernietigen van het bestemmingsplan TU Noord? Heeft het College in 2007 rekening gehouden met de vergrote instroom nieuwe TU-studenten?

Vraag 2: concrete plannen
In het TU-gebied zijn enkele projecten al erg concreet. Wat is de stand van zaken omtrent de bouwplannen Balpol 3, De Vries van Heystplantsoen en Rotterdamseweg 139?

Vraag 3: parallelle besluitvorming
De Raad heeft zich in de discussie over het bestemmingsplan in 2008 uitgelaten over 'parallelle planvorming': alternatieve bouwlocaties en andere oplossingen, zoals transformatiewoningen. Van alternatieven is tot op heden echter nog niets bekend. Ziet het college met STIP de waarde van dergelijke alternatieve bouwlocaties? Kunt u melden wat de status is van bouwprojecten rondom station Delft-Zuid, van het idee om sociale woningen om te bouwen tot studentenhuizen en van alle andere mogelijke plannen?

Vraag 4: opvolging
Is uw College bereid om de Raad in te lichten bij grote nieuwe bouwplannen voor studentenwoningen, of vergunningen daartoe?



Ingezonden persbericht