Ingezonden persbericht


Persbericht

Technisch beroepsonderwijs kiest voor 'ongelijke' behandeling leerlingen Vmbo-scholen starten met doorlopende leerlijn techniek

4 juni 2009 - De Landelijke Docentendag Metaal & Metalektro 2009 staat volledig in het teken van praktijkgericht leren in het technisch beroepsonderwijs. Ruim 320 docenten worden op deze dag gestimuleerd zelf bij te dragen aan de vernieuwing van het techniekonderwijs. Zij worden tijdens workshops bijgepraat over recente ontwikkelingen in de sector. Op deze 7e landelijke docentendag heeft het vmbo Platform Metaal & Metalektro / Stichting Consortium Beroepsonderwijs bekend gemaakt dat het technisch beroepsonderwijs als eerste sector start met een doorlopende leerlijn vmbo-mbo waarin onderwijs op maat wordt gegeven.

Het Metalen Scharnierpunt
Op de Docentendag is bekend gemaakt dat 30 vmbo-scholen komend jaar beginnen met een nieuwe didactische aanpak binnen de sector techniek van het vmbo. Deze innovatieve aanpak is ontstaan vanuit de sector met het doel meer leerlingen in het techniekonderwijs te krijgen en een naadloze aansluiting op vervolgonderwijs en bedrijfsleven te realiseren.

Drie jaar geleden is het startschot gegeven voor deze onderwijsvernieuwing, bekend onder de naam Het Metalen Scharnierpunt. Het vmbo Platform Metaal & Metalektro en de Stichting Consortium Beroepsonderwijs hebben deze bottom-up innovatie aangestuurd. Het is een unieke samenwerking van vmbo, mbo, wetenschap en het bedrijfsleven met als doel om in het vmbo meer praktijkgericht techniekonderwijs te kunnen geven. Door praktijkopdrachten staan leerlingen vrijwel permanent in contact met de realiteit van het bedrijfsleven en worden zij voorbereid op het leren op mbo-niveau. Praktijkgericht onderwijs bevordert de zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen van de leerlingen, daardoor krijgen leerlingen een beter en breder beroepsbeeld. De keuze voor een vervolgstudie wordt hierdoor makkelijker. Docenten en praktijkopleiders van bedrijven ontwikkelen gezamenlijk deze praktijkopdrachten. Hiermee is de doorlopende leerlijn techniek gerealiseerd.

Er is materiaal ontwikkeld voor de techniekleerlingen uit verschillende leerwegen van het vmbo. Iedere leerling krijgt zijn eigen praktijkopdracht met een eigen diepgang, sturing, begeleiding en complexiteit. Hierin schuilt de 'ongelijke' behandeling. De technieksector is de eerste sector in het beroepsonderwijs die onderwijs op maat levert zoals de Onderwijsraad en commissie Dijsselbloem eerder hebben bepleit. Na de zomer kunnen de vmbo-scholen ermee aan de slag. Deze vorm van onderwijs draagt optimaal bij aan het competentiegericht leren dat vanaf 2010 in het mbo wordt ingevoerd.

De opleidingsfondsen uit de metaal OOM, metalektro A+O en energie ENb ondersteunen deze innovatie door menskracht en gelden ter beschikking te stellen.De eerste 30 scholen die starten met Het Metalen Scharnierpunt krijgen de praktijkopdrachten gratis van de opleidingsfondsen.

Convenant met Het Vakcollege
Bestuurslid Ton de Groot van het vmbo Platform Metaal & Metalektro / Stichting Consortium Beroepsonderwijs en voorzitter Arie Kraaijeveld van Het Vakcollege hebben tijdens de Metaal&Metalektro dag een convenant ondertekend 'Versterking vakmanschap in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo'. Het convenant houdt in dat beide partijen zich intensief gaan inzetten op de ontwikkeling van o.a. het toerusten en professionaliseren van docenten, actualiseren van het techniek onderwijs en arbeidsmarktgericht opleiden in samenwerking met het bedrijfsleven.

Over de Landelijke Docentendag Metaal & Metalektro De Landelijke Docentendag is een jaarlijks terugkerend evenement waarin de techniekdocent centraal staat. De Docentendag wordt georganiseerd in opdracht van het vmbo Platform Metaal & Metalektro en Stichting Consortium Beroepsonderwijs en is dit jaar gehouden op de Fontys Hogeschool in Eindhoven.


- Einde persbericht -

Noot voor de redactie (