Ingezonden persbericht


Media alert

3 juni, 2009

HR-manager richt zich op verandermanagement en loonkostenbeheersing Focus in 2010 ligt op leadership development en cultuurverandering

Loonkostenbeheersing en verandermanagement zijn momenteel belangrijke aandachtspunten bij veel HR-managers. In 2010 ligt de focus meer op leadership development en cultuurverandering. Dit blijkt uit onderzoek van SD Worx, aanbieder van payroll en HR-diensten, onder 100 HR-verantwoordelijken.

Uit het onderzoek komen vijf aandachtspunten voor nu en de toekomst naar voren:


1. Verandermanagement
Organisaties worden steeds meer met veranderingen geconfronteerd. Het is belangrijk voor organisaties om snel op deze veranderingen in te spelen en de vereiste aanpassingen door te voeren. Cruciaal binnen het veranderproces is de rol van de leidinggevenden, maar ook HR speelt hierin een belangrijke rol als facilitator. Maar liefst 49 procent van de organisaties geeft aan dat ze aan verandermanagement werken. Bij organisaties met meer als 1000 medewerkers is dit zelfs 61 procent.


2. Loonkostenbeheersing
Het aanbieden van een aantrekkelijk beloningspakket is duidelijk een methode in de 'zoektocht naar talent'. De grootste uitdaging is om dit aan haalbare loonkosten te koppelen. Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek: maar liefst 38 procent werkt aan loonkostenbeheersing.


3. HR-strategie
HR neemt zijn rol van strategische partner steeds serieuzer. Het op orde stellen van de basis is op het administratieve en procesmatige gebied vaak nog het overheersende thema waar HR nu aan werkt. Dit is veelal in de vorm van procesbeschrijving en optimalisatie (49%) en automatisering (43%). Ook in de toekomst blijft automatisering belangrijk, maar tegelijkertijd wordt het aantonen van de toegevoegde waarde van HR van even groot belang. Indien de HR-afdeling over voldoende administratieve expertise beschikt (via standaardisatie van processen, automatisering en outsourcing), komt er tijd vrij om zich meer aan deze strategische rol te wijden. Ook al blijft men zeer bescheiden in de verwachtingen van toekomstige strategische tijdsbesteding (gemiddeld 3% stijging), duidelijk is dat men wel de noodzaak inziet van een HR-beleid dat de organisatiestrategie optimaal aanvult en ondersteunt.


4. Leadership development
Uit het onderzoek blijkt verder dat 25 procent van de Europese organisaties projecten hebben lopen rond leadership development. Dit thema wordt in de toekomst steeds belangrijker. Daarnaast wordt het belang van goede leidinggevenden duidelijk erkend door deze organisaties. De leidinggevende is hierbij degene die de HR-processen mee moet ondersteunen, zodat deze maximaal kunnen bijdragen tot het behalen van de organisatiedoelstellingen.


5. Tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten
Organisaties worden steeds vaker geconfronteerd met het tekort aan goede arbeidskrachten. Dit thema staat op de lijst van projecten waar organisaties actief aan werken. De juiste mensen vinden en behouden wordt steeds belangrijker. Maar liefst 70 procent geeft aan dat ze te maken hebben met problematisch verloop binnen hun organisatie. Organisaties werken hieraan door zich te richten op het werving- en selectieproces. Projecten die interne doorstroom moeten garanderen zijn zowel nu als in de toekomst belangrijk. Daarnaast is men van plan in loopbaanontwikkeling te investeren door het werven van experts op dit gebied (7%). Opleiding en ontwikkeling daarentegen wordt eerder vanuit een korttermijnperspectief bekeken. Men investeert momenteel duidelijk in het opleiden van medewerkers, maar in de komende jaren heeft dit minder prioriteit.

"De verschuiving van de focus in het komende jaar is eenvoudig te verklaren", zegt Sabrina Ritzen, consultant bij SD Worx. "Verandermanagement is momenteel erg belangrijk, omdat vanwege de crisis en de snel veranderende demografische realiteit veel bedrijven te maken hebben met wijzigingen in het personeelsbestand. De strategische ambitie van HR gaat zich alleen maar meer manifesteren door het beheersen van loonkosten terwijl de kwaliteit van de geleverde arbeid blijft of zelfs geoptimaliseerd wordt. Goed leiderschap moet de HR-processen hierin ondersteunen."

(587 woorden)