Gemeente Winterswijk


Maatregelen tegen kredietcrisis vastgesteld door raad

4 juni 2009

Het college van burgermeester en wethouders heeft een breed pakket aan maatregelen opgesteld om de lokale en regionale economie te stimuleren. Dit pakket is op 27 en 28 mei aan de raad voorgelegd als onderdeel van de eerste bestuursrapportage 2009. Het omvat een combinatie van nieuwe en versnelde investeringen, versoepeling van procedures en stimulering van doorstroom op de arbeidsmarkt. Het voorstel is een uitwerking van het 'Aanvalsplan gemeente Winterswijk: van crisis naar innovatie' dat in februari in de raad is besproken.

Het pakket maatregelen is bedoeld om met concrete investeringen bedrijven aan werk te helpen in deze voor hen lastige periode. Een deel investeert de gemeente rechtstreeks. Dit betreft veelal projecten op het gebied van wegen en openbare ruimte. Daarnaast krijgen diverse verenigingen de kans om via gerichte subsidies hun accommodatie aan te pakken. Concreet gaat het om het volgende pakket maatregelen:
·reconstructiewerkzaamheden aan de Jan Tooropstraat, B.H. Heldstraat en de Prins Hendrikstraat;
·onderhoud aan de paden rondom museum Freriks;
·renovatie van het (gemeentelijke) huisje bij het openluchttheater;
·vernieuwing van het kleedkamercomplex en aanleg van een kunstgrasveld bij de voetbalvereniging Meddo;
· vernieuwing van de kleedkamers en aanleg van een tweede kunstgrasveld bij hockeyvereniging Avanti (te gebruiken samen met korfbalvereniging WIKO) inclusief een clubgebouwtje voor WIKO;
·een nieuw clubgebouw voor speeltuinvereniging 't Kreil;
·gedeeltelijke renovatie van het honk- en softbalveld van Hickory;
·aanvullend budget voor de nieuwbouw van het Budocentrum;
·doorstart van de pilot Landschapsfonds;

·bouw van de schaapskooi Mentinkweg 5 (stichting PAN/Boerengoed);
·energiemaatregelen aan het feestgebouw Wilhelmina in Kotten;
·verbetering van het verenigingsgebouw Emma in Ratum;
·herstel van de muur van de Joodse begraafplaats;
·opknappen van de concertzaal van Boogie Woogie;
·herstelwerkzaamheden in de openbare ruimte met aanleg van fibernet in de kern van Winterswijk;
·uitbreiding van de voorzieningen in de molenromp van de Bataaf;
·aanpak van riolering en groen in Hakkelerkamp Oost fase 1 en 2;
·kleinschalige civieltechnische aanpassingen in wijk De Pas;
·vervroegd asfalteren van de Meddoseweg, Waliensetraat en Goorweg.

Extra investeringen
De extra investeringen komen bovenop de bestaande investeringen die al zijn opgenomen in de begroting, waaronder de bouw van de nieuwe Driemark in de spoorzone (start 2010), de bouw van een nieuwe brede school in Winterswijk-oost en de vervangende nieuwbouw voor de Jozefschool, Schaersvoorde en de Stegemanschool aan de Pronsweg. In totaal is in de eerste bestuursrapportage 2009 voor ruim ¤ 4,2 miljoen voorgesteld aan nieuwe investeringen en ¤ 0,9 miljoen aan investeringen die eerder worden uitgevoerd dan gepland. Bij de selectie van de investeringen zijn de volgende criteria gehanteerd:
·draagt het bij aan het leefklimaat in de kernen en het buitengebied?
·levert de investering een directe bijdrage aan de werkgelegenheid in de regio?
·kunnen we gebruik maken van (co)financiering door derden?
·is de investering duurzaam?

·kan de investering in 2009 doch uiterlijk in 2010 worden gerealiseerd?
·heeft het in de toekomst maatschappelijk/economisch rendement?

Arbeidsmarkt
Het tweede speerpunt in het aanvalsplan is de doorstroming naar de arbeidsmarkt. Er wordt veel geïnvesteerd in projecten om extra werkgelegenheid te creëren. Maar ook extra bedrijfsbezoeken vanuit het Servicepunt Werkgevers, informatie avonden voor werkgevers, monitoren van het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt zijn projecten die veel inzicht verschaffen om vraag en aanbod nauw op elkaar af te stemmen. Ook de Provincie neemt haar verantwoordelijkheid en wil bijdragen aan duurzame initiatieven in regioverband. Het college heeft daarom nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de regio Achterhoek. Een van de projecten in dit verband is het verkrijgen van zogenaamde leervouchers. Hiermee kunnen mensen gericht worden om- en bijgeschoold voor betere kansen op de arbeidsmarkt.

Duurzaamheid en innovatie
Ook op het gebied van duurzaamheid en innovatie is voor veel projecten een beroep gedaan op Provinciale gelden. Zoals deelname aan een participatiefonds Duurzaam Ondernemen, bedoeld om bedrijven met goede innovatieve duurzame ideeën in de aanvangsfase financieel te ondersteunen. Verder projecten voor LED-verlichting en elektrische oplaadpunten voor scooters en fietsen en de aanleg van fietspaden met natuurlijke halfverharding. Maar ook voor het ombouwen van het eigen wagenpark naar aardgas en een aardgasstation hebben we een beroep op de Provincie gedaan. Ook vraagt de gemeente in regioverband bij de Provincie gerichte projectsubsidie aan voor initiatieven die al langer de aandacht hebben, waaronder vernieuwing van de stationsomgeving Winterswijk en het BOS-project.