Kinderen voorbereiden op natuurrampen 04 juni 2009, Ferghana, Oezbekistan - Kinderen in Oezbekistan hebben helaas geregeld te maken met natuurrampen. Van aardbevingen tot aan overstromingen, geregeld worden ze geconfronteerd met de dramatische gevolgen van de onvoorspelbare natuur. Dankzij UNICEF leren ze omgaan met de gevolgen, maar ook hoe ze zich zo goed mogelijk kunnen beschermen.

Kinderen in Oezbekistan leren op school hoe ze moeten reageren bij een aardbeving.
Kinderen in Oezbekistan leren op school hoe ze moeten reageren bij een aardbeving.

Wat te doen als je in het schoollokaal zit en de schoolbankjes beginnen te schudden? De kinderen in Oezbekistan weten intussen hoe ze moeten handelen. Dankzij trainingen die ze op school krijgen, mede verzorgd door UNICEF.

Rustig weglopen
"Tijdens lessen aardrijkskunde leren we hoe de natuur kan werken en wat de gevolgen kunnen zijn," vertelt de dertienjarige Hushnoza Orifjonova. "Maar ook wat we moeten doen als er een aardbeving komt. Gewoon onze spullen laten liggen en zonder paniek bescherming zoeken. Eigenlijk heel simpel."

Een kind in actie tijdens een rampoefening op school. Een kind in actie tijdens een rampoefening op school.

Pilotproject UNICEF
Samen met de Europese Commissie heeft UNICEF in Oezbekistan een zogenaamd Disaster Risk Reduction pilotproject opgezet om kinderen te leren hoe ze om moeten gaan met mogelijke rampen. Het doel is om zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers te voorkomen in het land in Centraal-Azië. Het programma loopt intussen op meer dan 300 scholen. De 'rampinformatie' is intussen geïntegreerd in het reguliere schoolprogramma, zodat de kennis deel uitmaakt van de te leren lesstof, ook voor de nieuwe leerlingen.

Daarnaast heeft UNICEF ook een negental minivans ter beschikking gesteld aan lokale trainingscentra. Met deze busjes bezoeken medewerkers dorpen in afgelegen gebieden om informatie te geven over hoe te handelen bij verschillende vormen van natuurgeweld. "Het is belangrijk," vertelt Tokhtasin Yusupov van het trainingscentrum. "Door de trainingen ontstaat er een grotere bewustwording bij de mensen en kinderen. Door hun kennis te vergroten en ze te vertellen wat voor voorzorgsmaatregelen kunnen nemen, kunnen levens worden gered."