Senternovem

09-06-2009 | Energiebesparing kan ook op school

Enegiebesparing kan veel kostenvoordeel opleveren bij komende ver- en nieuwbouw op talloze Nijmeegse scholen, stellen Maarten Visschers en Volkert Vintges. Zij pleiten voor een actief energiebeleid van de schoolbesturen.

Enegiebesparing kan veel kostenvoordeel opleveren bij komende ver- en nieuwbouw op talloze Nijmeegse scholen, stellen Maarten Visschers en Volkert Vintges. Zij pleiten voor een actief energiebeleid van de schoolbesturen.

Vele Nijmeegse scholen hebben nieuw- en verbouwplannen. Volgens ons is dit een uitgelezen kans voor het realiseren van een lage energierekening en voor een gezond binnenmilieu. Het is in ieder geval een goede reden om in bouw- en renovatieplannen energiebesparing en ventilatie een centrale plaats te geven. Daarmee vangen ze twee vliegen in een klap.
Maar de keuze van goedwerkende, betaalbare, op de school toegesneden maatregelen, is een hele zoektocht. Architecten en aannemers zijn vaak conservatief waardoor kansen worden gemist. Aan de andere kant kan vernieuwing verkeerd uitpakken met alle gevolgen van dien. Ervaringen delen kan helpen voor het maken van een goede en juiste keuze.

Op veel Nijmeegse middelbare scholen en basisscholen is nieuwbouw in voorbereiding. Het Mondial College in Lindenholt gaat een nieuwe vmbo school bouwen. Het Citadel College in Lent start over ruim een jaar met nieuwbouw.

De nieuwbouw van de Notre Dame des Anges in Ubbergen is al gestart. Er wordt gebruik gemaakt van koude-warmteopslag. Bij dit systeem wordt zomerwarmte in het gebouw door een warmtepomp in het grondwater opgeslagen. 's Winters kan de opgeslagen warmte met behulp van vloerverwarming weer worden benut. 's Zomers kan door de vloerverwarming koud grondwater worden gepompt, deze dient dan als airco. Koude-warmte opslag is al snel interessant voor scholen. Het energiesysteem verdient zich bij een vloeroppervlakte van ca 10.000 m2 binnen 5 jaar terug.
Het Montessori College in Oost zoekt samenwerking met het sportfondsenbad om slim van elkaars energiesystemen gebruik te kunnen maken bij de gezamenlijke nieuwbouw.
Bij nieuwbouw is het van belang om ventilatie en energiebesparing van begin af aan volwaardig mee te nemen en samen te bekijken. Door een goed ventilatiesysteem te kiezen, worden later problemen met bedompte klaslokalen voorkomen. Scholen kunnen bij nieuwbouw en renovatie de protocollen 'Frisse scholen en duurzaam bouwen' volgen. Zo worden op het Kandinsky College in Hatert tien lokalen bijgebouwd waarbij een nieuw luchtverversingssysteem wordt gebruikt. Goede ventilatie is niet alleen goed voor de leerprestaties, maar ook energiebesparend omdat lokalen met een hoge vochtigheid meer energie kosten.

Diverse Nijmeegse scholen (onder meer in Oost) zijn gevestigd in oude gebouwen. Het gebouw van het Karel de Grote College dateert bijvoorbeeld uit 1930 en het gebouw van de Sint Jorisschool uit 1936. Het Canisiuscollege gaat ook flink renoveren en verbouwen. Het monumentale deel van de locatie wordt verbouwd. In dit soort scholen is goed inregelen van verwarmingsketel en ventilatietechniek de belangrijkste en goedkoopste maatregel. Is er meer geld dan zijn het plaatsen van dubbelglas en aanpassing of complete vernieuwing van de gasketel de meest voor de hand liggende maatregelen. Ook op de verlichting kan het nodige gespaard worden door het aanwenden van nieuwe technieken.

Scholen dienen sinds twee jaar hun verbouwingsplannen uit eigen budget te betalen. Dit in het kader van de zogenaamde doordecentralisatie van onderwijsmiddelen. Energiebesparende maatregelen zijn daardoor interessant geworden. Ze zorgen in de exploitatiefase voor een lagere energierekening. Ondanks hogere investeringskosten, is men per saldo financieel beter uit.

De provincie stelt bovendien subsidie ter beschikking voor maatregelen die leiden tot een substantiële energievermindering. Voor onderhoud en energiezuinig maken van scholen is de komende twee jaar door het kabinet in het kader van het crisisakkoord 215 miljoen euro vrijgemaakt. De gemeente faciliteert met het maken van scans. Voor scholen liggen er nu unieke kansen voor een goed energiebeleid.

Maarten Visschers en Volkert Vintges zijn actief bij de Gelderse Milieufederatie. Het thema ernergiebesparing komt aan de orde op het Klimaatcafe 'Energiezuinige school' op vrijdag 12 juni op het Mondial College in Nijmegen. Zie ook www.geldersemilieufederatie.nl.