Gemeente Beuningen


Omgaan met een naaste met een psychiatrische aandoening Wanneer iemand in uw omgeving een psychiatrische stoornis heeft, is dat ook voor u moeilijk. Het kan zijn dat u zich zorgen maakt, of dat u zich boos of machteloos voelt omdat de situatie zo moeilijk te veranderen lijkt. Veelal wordt ook een extra beroep op u gedaan. In onderstaande cursussen kunt u leren om uw naaste te steunen zonder er zelf aan onderdoor te gaan. Er is aandacht voor informatie over ziektebeeld en behandeling, hoe om te gaan met uw familielid, goede zorg voor uzelf, grenzen stellen en steun vinden bij anderen.

Cursus `Omgaan met Depressie'
Als iemand in uw omgeving depressief is, kan dat voor u ook belastend zijn. Deze cursus heeft tot doel uw depressieve naaste te leren steunen en zelf overeind te blijven, of weer overeind te komen.GGz Nijmegen biedt deze cursus nog niet zo lang aan. De cursisten uit 2008 beoordelen deze cursus als zeer nuttig: zij hebben er veel aan gehad, voelen zich sterker en passen de geleerde vaardigheden nog steeds in de praktijk toe als dat nodig is. Deze tweewekelijkse cursus bestaat uit tien bijeenkomsten en start op dinsdag 13 oktober 2009 van 19.00 tot 21.00 uur.

Cursus `Familie en Psychose'
Wanneer een van uw naasten een psychose doormaakt, is dat zeer ingrijpend. Voor hem- of haarzelf, en ook voor u. Een psychose ontwricht het normale leven van de persoon en zijn naasten. Als familielid of vriend neemt u taken over om de negatieve gevolgen van de psychose te beperken. Daarnaast is de kans groot dat u vragen heeft over wat er nu precies gebeurt en hoe u daar het beste mee om kan gaan. Deze tweewekelijkse cursus start op dinsdag 20 oktober van19.00 tot 21.00 uur. U kunt u ook samen met iemand aanmelden.

Cursus `Omgaan met Borderline'
Omgaan met iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis is vaak ingewikkeld en verwarrend, vooral door impulsief gedrag en emotionele instabiliteit. U kunt leren en oefenen om andere vaardigheden te ontwikkelen in het omgaan met de gevolgen van de borderline stoornis. Uw eigen ervaringen en mogelijkheden staan in de groep steeds centraal. De tweewekelijkse cursus bestaat uit tien bijeenkomsten en start op dinsdag 29 september van 19.00 tot 21.00 uur. U kunt u ook samen met iemand aanmelden.

Ondersteuningsgroep voor nabestaanden na zelfdoding Iemand in uw naaste omgeving verliezen door zelfdoding is een ingrijpende gebeurtenis. Naast verdriet om het gemis roept zelfdoding vele vragen op. Nabestaanden vinden het vaak moeilijk om over het verlies te praten omdat zij zich schamen of schuldig voelen. Doorgaans hebben zij behoefte om met lotgenoten te praten over wat hen is overkomen. In deze groep kunt u ervaringen uitwisselen met anderen, tevens worden thema's besproken. De groep start in januari 2010, u kunt u reeds aanmelden; vanaf november zullen kennismakingsgesprekken worden gehouden.

Voor meer informatie, overleg en aanmelden: GGz Nijmegen, afd Preventie, tel 024 - 383 78 70 of mail preventie@ggznijmegen.nl. De informatie is ook te vinden op: www.ggznijmegen.nl