Dienstenbond CNV

Nieuws

9 juni 2009

Werkgevers mode-/sportwinkels willen geen cao

Mitex heeft namens de werkgevers met mode- en sportwinkels aangegeven dat zij geen eindbod zal doen voor een nieuwe cao. Dit is zeer teleurstellend na een overlegtraject van bijna een jaar, een onderhandelingsresultaat eind januari dat later door werkgevers is afgekeurd en de bereidheid aan onze kant om rekening te houden met de economische crisis. CNV Dienstenbond heeft schriftelijk van Mitex geëist om alsnog binnen 10 dagen met een eindbod te komen. Als dit uitblijft rest ons niets anders dan met u actie te gaan voeren tegen de opstelling van werkgevers.

Geen eindbod
Op 29 mei hebben de werkgevers ons laten weten dat hun achterban geen toestemming heeft gegeven om een eindbod aan de vakbonden te doen. Wel willen ze met ons in gesprek blijven op basis van ons akkoord van 27 januari 2009. Wat dat in gesprek blijven dan precies betekend konden de werkgevers ons niet zeggen.
De werkgeversorganisatie Mitex weigert om dus een eindbod neer te leggen en denkt dat de vakbonden genoegen nemen met de "oude" cao. Dat is beslist niet het geval. Wij vrezen dat de klok 2 jaar terug wordt gezet en zijn daarover bijzonder boos.

Voor een dubbeltje op eerste rang
Wij denken dat de werkgevers in de Mitex nu eindelijk eens hun verantwoordelijkheid moeten nemen en gewoon een fatsoenlijk eindbod op tafel moeten leggen. Daarin moeten wel een reële beloning voor het goede jaar 2008 zitten en koopkrachtbehoud voor 2009 zoals is afgesproken in het centraal akkoord (dus geen 0-lijn zoals werkgevers willen). Eigenlijk willen de werkgevers in de Mode Sport voor een dubbeltje op de 1e rang zitten. "Het mag allemaal niks kosten". Het lijkt erop dat de werkgevers in de Mode Sport het liefst willen dat de werknemers aan het einde van de maand geld meebrengen en dan nog "dank je wel" zeggen ook.

Het is nu aan de werknemers
Het is tijd dat de werknemers in de Mode Sport van zich laten horen. Wij kunnen ons niet voorstellen dat u het met deze gang van zaken eens bent. Is het nog wel leuk in de Modewinkel? Zou je in een tijd van crisis en moeilijkheden niet de maximale inzet van de werknemers willen en ze daar dan tenminste een goede cao bij gunnen? De werkgevers in de Mode Sport gunnen hun werknemers helemaal GEEN CAO en spelen een kat en muis spelletje met de vakbonden. Wij hebben heel sterk het gevoel dat de Mitex ons de laatste maanden fors aan het lijntje heeft gehouden.

Hoe nu verder?
CNV Dienstenbond heeft de Mitex en ultimatum gesteld in de vorm van een brief. Daarin krijgen de werkgevers 10 dagen de tijd om alsnog een fatsoenlijk eindbod op tafel te leggen. Dat eindbod willen we aan onze leden voorleggen. Wij vinden dat de Mode Sport een cao verdient die recht doet aan het harde werken van de werknemers.

Onderdeel van dat eindbod moeten in ieder geval zijn:
- loonsverhoging over 2008 die zich verhoudt tot de goede omzetten dat jaar;

- Van 2 wachtdagen naar 1 wachtdag;

- Overwerkgrens van 45 naar 40 uur;

- Roosters van 1 week naar 2 weken van te voren;
- Vakbondsfaciliteiten terug in de cao;

- Loonafspraak over 2009 in lijn met het centraal Akkoord (koopkrachtbehoud);

- De andere inhoudelijke afspraken van het onderhandelingsresultaat in januari.

Zoals het nu lijkt willen de werkgevers alleen maar achteruitgang. Hoewel de Mitex lid is van MKB Nederland hebben ze lak aan de afspraken die op centraal niveau tussen de regering, de werkgevers (waaronder MKB) en de vakbonden zijn gemaakt.
Alles onder het motto van de crisis! Dit terwijl juist in het centraal akkoord afspraken zijn gemaakt die rekening houden met die crisis. Wij denken dat de Mode Sport detailhandel zonder cao pas echt crisis gaat betekenen.

Uw koopkracht gaat achteruit en daarmee hebt u dus minder te besteden, ook in de winkels. U bent toch niet bereid om ten opzichte van uw collega's in andere sectoren een onevenredig groot offer te brengen?

Actie!?
Mocht dit eindbod uitblijven, dan beschouwen we dit als weigering van Mitex om met ons een cao te sluiten. In dat geval moet we niet uitsluiten dat we in sommige bedrijven de komende maanden actie moeten gaan voeren om alsnog een goede cao tot stand te brengen. Dat is echter aan u om dat te bepalen. Uiteraard bepaald u de koers van de vakbond, u bent immers zelf de vakbond!Laat ons in ieder geval nu alvast weten wat u vindt van de gang van zaken dan weten we of we op de goede koers zitten.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kun je contact opnemen met je bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond kun je vinden op www.cnvdienstenbond.nl/modesport.