FNV

9-6-2009

FNV: Stop fraudeonderzoek onder zzp'ers

De FNV roept op tot onmiddellijke stopzetting van het fraudeonderzoek onder zzp'ers van UWV en Belastingdienst. Dat is te lezen in de petitie die vanmiddag is aangeboden aan de leden van de vaste Kamercommissie SZW.

Met de petitie en de voorlopige resultaten van het FNV-meldpunt zzp en WW, die eveneens zijn aangeboden, kunnen zij aanstaande donderdag 11 juni tijdens het algemeen overleg over deze zaak de nodige kritische vragen stellen.

Massaal slecht voorgelicht Uit een gezamenlijk onderzoek van UWV en de Belastingdienst in 2007 en 2008 bleek dat duizenden mensen die sinds 2000 vanuit de WW voor zichzelf zijn begonnen, bij beide instanties verschillende gegevens hadden opgegeven en daardoor ten onrechte zijn beschuldigd van fraude. Volgens de FNV is er echter geen sprake van fraude, maar zijn mensen massaal slecht voorgelicht door UWV over de gegevens ze op moesten geven. Toch ontkennen de instanties en de verantwoordelijke minister van Sociale Zaken dat er een probleem is.

Meldweek Begin april hebben de FNV vakcentrale en FNV Zelfstandigen een meldweek georganiseerd voor zzp'ers. Ondanks dat hieraan weinig ruchtbaarheid is gegeven, hebben meer dan 300 mensen het meldpunt benaderd voor informatie, en om hun verhaal kwijt te kunnen.

Totaal 85 mensen hebben een vragenlijst ingevuld, dat waren gedupeerden, mensen die zijn opgeroepen voor een gesprek of die al in een procedure zitten. Bij vrijwel alle respondenten waarvan het onderzoek is afgerond (39) wordt de uitkering teruggevorderd, waarbij het gaat om bedragen van gemiddeld EUR 23.000. Sommigen zijn zelfs strafrechtelijk vervolgd of hebben een taakstraf opgelegd gekregen.

De gevolgen laten zich raden: mensen geven aan ernstige psychische problemen te hebben, zitten diep in de schulden, zijn noodgedwongen gestopt met hun bedrijfje of gaan dat binnenkort doen. Een aantal zit weer in een uitkeringssituatie.

Petitie In de petitie pleit de FNV voor aanpassing van de huidige startersregeling. Er moet een sterke verbetering komen van de begeleiding van en informatievoorziening aan zzp'ers vanuit UWV en Belastingdienst over de regeling en de rechten en plichten. Het fraudeonderzoek met direct worden gestopt en voor de reeds gedupeerden, die aantoonbaar te goeder trouw hebben gehandeld, moet naar een bevredigende oplossing en een financiële compensatie worden gezocht.

{icon_pdf.gif} Petitie ZZP'ers {icon_pdf.gif} Samenvatting FNV Meldpunt ZZP en WW {icon_pdf.gif} Brief aan vaste cie SZW