Inspectie voor de Gezondheidszorg


Goede kwaliteit kinder-IC's, versnippering blijft risico

Persbericht, 9 juni 2009

De kwaliteit van zorg op kinder-IC's is goed. In 2001 constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nog grote tekortkomingen. Er waren te weinig bedden op de kinder-IC's. Ook de regionale samenwerking en het vervoer van patiëntjes naar de kinder-IC's waren niet op orde. Tot tevredenheid van de IGZ zijn deze knelpunten nu opgelost. Dat schrijft de IGZ in het rapport 'Zorg voor zeer zieke kinderen beter geborgd sinds 2001'.

Toch heeft de IGZ ook zorgen. Want het is niet gezegd dat de kwaliteit in de nabije toekomst op peil blijft. Het is de vraag of er genoeg plaats blijft op de kinder-IC's. Er dreigt personeelstekort en mogelijk ook oneigenlijk gebruik van bedden. Het gaat dan om kinderen die langdurig op een IC liggen omdat er ergens anders geen plaats is voor kinderen met een intensieve zorgbehoefte. Bedden die bedoeld zijn voor acute opnames kunnen dan niet worden gebruikt omdat ze bezet zijn.

Mogelijk verdwijnt namelijk de wettelijke verankering van de kinder-IC's. Nu nog vallen de kinder-IC's onder de Wet bijzondere medische verrichtingen (WBMV art 8). Als deze wet niet meer van toepassing is op kinder-IC's wordt de uitbreiding van kinder-IC's makkelijker zonder dat aan minimumeisen voldaan moet zijn zoals nu.

De IGZ waarschuwt voor versnippering van IC-zorg aan kinderen. Meer ziekenhuizen willen een kinder IC. Juist de laatste jaren is de zorg voor zeer zieke kinderen geconcentreerd in acht universitaire medische centra. Dat heeft geleid tot een grote deskundigheid. Kinderen hebben nu veel meer dan vroeger de garantie op verantwoorde zorg. De IGZ waarschuwt voor verwatering van deskundigheid als het aantal kinder IC's wordt uitgebreid. Nu al halen drie van de acht kinder-IC's de minimale norm van 1500 beademingsdagen (die overigens geldt voor volwassen IC"s) niet.

De IGZ vraagt daarom aan de minister om verwatering van deskundigheid te voorkomen door in ieder geval eisen te stellen aan het minimum-aantal patiëntjes op een kinder-IC en de kwaliteit van de behandeling, wanneer de wettelijke regeling via de WBMV wordt losgelaten. Zonder deze voorwaarden kan de inpsectie de kwaliteit ook niet handhaven. Deze zogenaamde volume-eis is enigszins een garantie op gerechtvaardigd vertrouwen in verantwoorde zorg.

Ga hier naar het rapport 'Zorg voor zeer zieke kinderen beter geborgd sinds 2001'.