Dienstenbond CNV

Nieuws

9 juni 2009

Vrijwillige salarisreductie bij EDS

Uw werkgever heeft laten weten het bijzonder op prijs te stellen als u bereid bent een deel van uw vaste salaris in te leveren. Het initiatief daartoe is afkomstig van moederbedrijf HP. HP heeft in het tweede kwartaal zijn winst zien dalen tot 1700 miljoen dollar. En dan slaat de schrik HP natuurlijk in de benen. Inmiddels hebben meerdere leden contact met ons opgenomen.Uit die reacties blijkt dat er geen enkel begrip voor het verzoek bestaat.

Nederland maar ook de rest van de wereld heeft een lange periode van ongekende hoogconjunctuur achter de rug. Het waren gouden tijden. HP en EDS hebben daar volop van geprofiteerd. Jaar na jaar waren de winsten torenhoog. De aandeelhouders en de top van beide bedrijven hebben dat teruggezien in de hoogte van zowel het dividend, de koerswinsten en de bonussen. Voor werknemers van EDS lag het helaas wel iets anders, ondanks de economische voorspoed is hun loonontwikkeling maar bescheiden geweest.

Wat dan ook bevreemdt is dat EDS terwijl het zijn mensen niet heeft laten delen in de financiële vreugde wel meteen een loonoffer vraagt zodra moeder HP meent dat het wat minder zonnig is.

HP/EDS is een bedrijf dat momenteel voor het eerst sinds jaren een zuchtje tegenwind krijgt. Er worden echter nog steeds torenhoge winsten gemaakt. Bovendien, al wordt er even een klein beetje minder winst gemaakt dan is dat toch geen enkele reden tot paniek. Verwacht mag worden dat HP/EDS als ieder verstandig bedrijf een deel van de winst heeft gebruikt om stevige reserves op te bouwen. Reserves bedoeld voor een periode waarin het wat minder gaat. Het kan zijn dat ze dat niet heeft gedaan maar dat zou dan op z'n minst heel roekeloos zijn.

Niet denkbeeldig is dat de hele operatie louter en alleen bedoeld is om internationaal de aandeelhouders te behagen. U moet zich afvragen of u daar aan wilt meewerken.

Bovendien, als u instemt en u wordt getroffen door een reorganisatie, dan krijgt u een schadeloosstelling op basis van uw verlaagde inkomen. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat een eventuele werkloosheidsuitkering, afhankelijk van de hoogte van uw inkomen, lager uitvalt. Het heeft bovendien ook consequenties voor uw pensioen.

Werknemers van HP kregen eerder al het verzoek salaris in te leveren. Zij kregen nog de garantie dat een weigering geen enkele consequentie zou hebben. Die garantie blijft bij EDS echter achterwege.

Gelet op het bovenstaande adviseren wij u niet in te stemmen Uw werkgever vraagt u een formulier terug te sturen. Daartoe bent u echter geenszins verplicht. Immers als u niets doet, dan is dat in feite een keuze voor NEE.

Voor vragen en of opmerkingen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijk bestuurder: Steffe Bak 035-6460580 of per mail eds@remove-this.cnvdibo.nl