Gemeente Nijmegen

Raad van State procedure stadsbrug


09/06/2009

Oplevering van de nieuwe stadsbrug eind 2012 blijkt niet haalbaar. Reden hiervoor is dat er een Raad van State procedure doorlopen moet worden over het nieuwe bestemmingsplan. De uiterste opleveringsdatum die nu is meegegeven is 1 november 2013. Tegen die tijd, is er ook op de brug bij Ewijk extra capaciteit. Tijdelijk zijn hier dan 2x3 rijstroken. In 2014 wordt het aantal rijstroken daar nog uitgebreid tot 2x4.

Zolang er geen goedgekeurd bestemmingsplan ligt, kan een aantal onteigeningsprocedures op de zuidoever niet worden afgerond. Hierdoor kan de gemeente pas later beschikken over de grond die nodig is voor de aanleg van de weg tussen Industrieplein en Waal en de herverkaveling van een deel van de Noord en Oostkanaalhavens. In totaal moeten 11 bedrijven verhuizen voor de aanleg van de nieuwe weg. De gemeente onderhandelt met deze bedrijven over aankoop van de panden en de grond. Uitgangspunt hierbij is zoveel mogelijk behoud en uitbreiding van werkgelegenheid voor de stad. Wanneer er geen overeenstemming wordt bereikt, start een onteigeningsprocedure. Inmiddels zijn twee bedrijven verhuisd, in de loop van dit jaar verhuizen naar verwachting nog drie bedrijven.

De Raad van State procedure hoeft geen gevolgen te hebben voor de start bouw van de brug, maar dat is afhankelijk van de bouwwijze en bouwlocatie. Er zijn vier marktpartijen in de race voor het ontwerpen en bouwen van de brug. Ze moeten ook een uitvoeringsplanning maken. Begin 2010, wanneer duidelijk is welke partij de brug mag bouwen, is ook de definitieve planning bekend. De start van de bouwactiviteiten wordt eind 2010, begin 2011 verwacht.