ZN: Schadelast stijgt met 630 miljoen euro

09/06/2009 16:27

Zorgverzekeraars Nederland

De schadelast voor zorgverzekeraars is wat betreft de honoraria van medisch specialisten in 2008 met 630 miljoen euro gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Vektis in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Zorgverzekeraars betaalden in 2008 fors meer aan honoraria medisch specialisten dan in 2007. Deze stijging is niet toe te schrijven aan een toename van het aantal patiënten. De gedeclareerde kosten namen met 30 procent toe, terwijl het aantal behandelingen met slechts 4 procent steeg. Hierdoor stijgt de schadelast voor zorgverzekeraars met 630 miljoen euro.

Alle bij zorgverzekeraars beschikbare declaratiegegevens zijn geanalyseerd door het informatiecentrum voor zorgverzekeraars Vektis. Het onderzoek is gebaseerd op de ziekenhuisgegevens van 72 procent van de Nederlandse bevolking, waarmee de conclusies representatief zijn voor ziekenhuizen in het hele land. Voor alle type ziekenhuizen - zelfstandige behandelcentra, algemene, academische en categorale ziekenhuizen - blijkt de stijging van honorariumlasten ongeveer even groot.

Uniform uurtarief

De stijging van de schadelast wordt veroorzaakt door de ontwikkelingen van de honoraria van specialisten. Per specialisme blijken de ontwikkelingen aanzienlijk te variëren. Een deel van deze ontwikkelingen was voorzien en gewenst door de invoering van het uniforme uurtarief voor specialisten in 2008 en de afschaffing van de 'lumpsum'. Het uniforme uurtarief had echter moeten leiden tot een einde aan onverklaarbare inkomensverschillen; niet tot een totale kostenstijging.

Normtijden te ruim

Vektis zoekt een deel van de verklaring van de kostenstijging in het systeem van Diagnose Behandelingcombinaties (DBC's), de vaste prijskaartjes die hangen aan de verzameling van alle stappen die een patiënt in het ziekenhuis doorloopt om een bepaalde aandoening te laten behandelen.

De invoering van een vast uurtarief binnen dit systeem betekende voor een aantal specialismen een sterke stijging van hun oorspronkelijke uurtarief. Dit verklaart een deel van de stijging. De overige lastenstijgingen kunnen mogelijk worden verklaard doordat de normtijden in DBC's en de compensatiefactor voor ondersteunende specialismen te ruim zijn vastgesteld. Om dit uit te zoeken, is nader onderzoek nodig. Probleem daarbij is dat de gegevens die destijds ten grondslag hebben gelegen aan de vaststelling van de normtijden, door de betrokken wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten niet voor derden toegankelijk zijn gemaakt.

Gerichte maatregelen

Het ministerie van VWS start binnenkort een uitgebreid onderzoek naar de oorzaken van de stijging van de honoraria van medisch specialisten. Naar verwachting zijn de resultaten in oktober bekend. Zorgverzekeraars Nederland vindt het wenselijk dat de toegenomen kosten van de medisch specialistische zorg nader worden onderzocht. Zo kunnen gerichte maatregelen worden ondernomen om deze kosten te beheersen. Het volledige onderzoeksrapport met samenvatting is na te lezen op www.vektis.nl





http://www.zn.nl

http://www.zn.nl