Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Overschrijding medisch specialisten

Overschrijding medisch specialisten

Nieuwsbericht, 9 juni 2009

Het ministerie van VWS schat in dat de overschrijding op het budget van medisch specialisten maximaal EUR 461 miljoen is.

Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. In die brief kondigt Klink ook aan dat hij het voornemen heeft om de overeenkomst met de Orde van Medisch Specialisten over het uurtarief op te zeggen. De overeenkomst dateert van 17 januari 2007. Daarin was één uniform onderbouwd uurtarief overeengekomen met ingang van 1 januari 2008.

Reden om de overeenkomst op te zeggen is dat er vanaf 2010 maatregelen genomen moeten worden om de overschrijding terug te brengen. De minister wil de overschrijdingen dáár oplossen waar die zijn ontstaan, zodat de kosten niet worden afgewenteld op de burger.

Declaratiegegevens vergeleken

Verder blijkt uit onderzoek van Vektis (informatiecentrum van zorgverzekeraars) in opdracht van VWS en Zorgverzekeraars Nederland dat de omvang van de declaraties van medisch specialisten is gestegen met EUR 630 miljoen, waarvan EUR 385 miljoen bij de vrijgevestigde specialisten. Het onderzoek is gedaan op basis van een vergelijking van declaratiegegevens van 2007 met 2008.

In afwachting van nog andere onderzoeken, die uitgaan van andere bronnen en verschillende wijzen van berekening, gaat het ministerie vooralsnog uit van een overschrijding van maximaal EUR 461 miljoen. Eind juni zal de definitieve hoogte van de overschrijding bekend zijn.

Overleg over maatregelen

Minister Klink is nog in overleg met de medisch specialisten over de te nemen maatregelen die in 2010 moeten ingaan. De aanpak zal gericht zijn op het aanpassen van de compensatie voor ondersteunende specialismen (zoals radiologen, anesthesisten en microbiologen) en de herijking van de normtijden die specialisten nu mogen declareren voor verrichtingen. Beide zijn onbedoeld te hoog vastgesteld. Mocht dit niet voldoende zijn om de overschrijdingen terug te brengen, dan overweegt het ministerie nog een algehele tariefkorting op het budget medisch-specialistische zorg.