Ministerie van Defensie

Succesvolle shura ondanks intimidatie Taliban

9 juni 2009, 16.29 uur

Shura (1), foto Defensie In de Baluchi-vallei is gisteren een grote vergadering van stamleiders, een shura gehouden. De gouverneur van Uruzgan, Assadulah Hamdam, riep daarbij de aanwezigen op zich te blijven verzetten tegen de Taliban. Hij zegde toe de veiligheid in het gebied te vergroten door er meer Afghaanse veiligheidstroepen te stationeren.

Ook werd gesproken over de economische ontwikkeling. Cruciaal daarvoor is de aanleg van een weg door de vallei van Tarin Kowt naar Chora. De herbouw van de lokale bazaar en toename van de onderwijsmogelijkheden staan ook hoog op het verlanglijstje van de plaatselijke bevolking.

Genodigden In het gevolg van de gouverneur bevonden zich het hoofd van de rechterlijke macht in Uruzgan en de provinciale directeuren voor onderwijs, reconstructie, irrigatie en landbouw. Zij zijn verantwoordelijk voor een concrete invulling van deze behoeftes. Ook het hoofd van de provinciale politie, de commandant van het Afghaanse leger in Uruzgan en de commandant van de Task Force Uruzgan waren aanwezig.

Dreiging Taliban

De Taliban heeft geprobeerd invloed uit te oefenen op de shura door de lokale bevolking te bedreigen. Ook nam recent het aantal vondsten van Improvised Explosive Devices (IED´s) in het gebied toe. Voor een aantal stamhoofden was dit reden om niet aan de vergadering deel te nemen. Afgelopen zondag raakten bij een IED-aanslag 3 Nederlandse militairen gewond.

Verbeterde veiligheid

Grote delen van de Baluchivallei stonden tot eind vorig jaar nog onder controle van de Taliban. Na enkele succesvolle operaties van ISAF en Afghaanse eenheden en de bouw van een permanente patrouillebasis is de veiligheid er aanmerkelijk verbeterd. Directe confrontaties met opstandelingen behoren sindsdien nagenoeg tot het verleden.

Waakzaam blijven

Toch blijft de Taliban proberen om druk uit te oefenen, onder meer door middel van intimidatie, bedreigingen en het plaatsen van IED's. Zo hoopt de Taliban de lokale bevolking af te houden van samenwerking met de Afghaanse overheid.