Leefbaar Rotterdam


dinsdag, juni 09, 2009

Leefbaar wil spoeddebat inzake Urban Podium

Leefbaar raadslid Anton Molenaar heeft de raad verzocht een spoeddebat te houden over het Urban Culture Podium. Het podium wordt kleiner dan gepland, maar blijft toch even duur. Ook de oplevering is uitgesteld, waardoor de noodzaak van een snelle ingebruikname voor het jongerenjaar verdwenen is. Molenaar wil dat onmiddellijk wordt gestopt met de activiteiten in de Maassilo.

Op 6 november 2008 besloot de raad met de kleinst mogelijke meerderheid (22 tegen 21 stemmen) om de huurder van de Maassilo uit te kopen voor 2,9 miljoen euro; dit terwijl het huurcontract per 31 mei 2009 van rechtswege zou worden beëindigd. De oppositie vond niet alleen de uitkoopsom buiten alle perken, maar wees er ook op dat het geplande Urban Culture Podium (UCP) geen enkele behoefte had aan de massieve Maassilo die vooral geschikt is voor de commerciële mainstream.

Molenaar: Urban dient kleinschalig zijn plaats te veroveren en daarvoor werden zowel door de sector als jongerenorganisaties goede alternatieven aangeboden, zoals het Prinsestheater, Hal 4 en Berenei. Op 29 mei bleek dat kwartiermaker Van Ginkel tot dezelfde conclusie was gekomen. De Maassilo is te groot en ongeschikt voor het UCP project. Het is onbegrijpelijk dat de architect van het stadsbestuur pas in mei 2009 tot deze conclusie kwam. Indien het stadsbestuur een jaar geleden haar werk behoorlijk had gedaan, was allang gebleken dat de Maassilo geen optie was.

Veel raadsleden stemden destijds voor de uitkoop omdat het slagen van het UCP in het belang was voor het slagen van het Jongerenjaar 2009. Des te opmerkelijker is de constatering van de wethouder dat het UCP (plotseling) geen enkele relatie meer met het Jongerenjaar heeft. Daarmee is de oorspronkelijke reden om voor de Maassiloplannen te stemmen dus verdwenen. Tegelijkertijd negeert de wethouder met zijn uitspraak de motie De Jong (2006) die bepaalde dat het UCP onderdeel moest uitmaken van het jongerenjaar.

Ondanks dat aangetoond is dat de Maassilo geen geschikte ruimte is voor het UCP, wil de wethouder doorgaan met de Maassilo, maar dan in een verkleinde vorm. Vreemd genoeg wil de wethouder voor een afgeslankte vorm van het UCP hetzelfde budget van 11 miljoen euro. Dit is zeer ongeloofwaardig en komt over als verkwisting van gemeenschapsgelden, zeker nu blijkt dat de uitkoopsom van 2,9 miljoen ook voor niets is geweest.

Molenaar: Het project UCP is volledig mislukt. De zogenaamde kick off op 29 mei met een Amsterdamse band voor 300 man met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar was tekenend voor het fiasco. De uitgaven aan het UCP project dienen daarom per direct te worden stopgezet. Wel dient te worden nagegaan hoe en waar Urban alsnog een verantwoorde plek in de programmering in Rotterdam kan krijgen. Met name het advies van de JongRRKC, de Rotterdamse adviesraad voor kunst en cultuur, om een kleinschalige locatie voor het UCP te realiseren, moet hierbij betrokken worden. Nu het UCP niet meer in het Jongerenjaar gerealiseerd wordt, is er geen sense of urgency meer en hoeven er daarom geen overhaaste beslissingen meer te worden genomen.

Tot slot wijst Molenaar op het feit dat de aandelenoverdracht van de Maassilo nog niet rond is. Hij wil dat het stadsbestuur, in samenwerking met de Gedeputeerde Staten, alles in het werk stelt om de overname van de aandelen van de Maassilo te voorkomen.

Door Pantera op 2009 06 09

de andere uitspraken van grashof liegen er ook niet om

rotterdampact oud vuil
Page 1 of 1 pages