Consumentenbond


---

9 juni 2009

Geen aanpassing hypotheekgedragscode

Er kan volgens de Consumentenbond geen sprake zijn van aanscherping van de hypotheekgedragscode zolang niet is aangetoond dat de huidige norm leidt tot problemen. Consumenten dreigen anders onnodig beperkt te worden in hun financieringsmogelijkheden bij de aankoop van hun huis. De Consumentenbond roept de AFM op te onderbouwen waarom aanscherping van de code nodig is, ontstaan er nu substantiële problemen voor consumenten? De code geeft als norm dat hypotheekleningen niet hoger dan 4,5 keer het bruto jaarsalaris mogen zijn, uitzonderingen daarop zijn mogelijk mits goed onderbouwd.

In uitlatingen op het onderzoek van Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH) op 9 juni 2009 en eerder eind april stelde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat hypotheekadviseurs te vaak gebruik maken van de uitzonderingsregel van hun eigen gedragscode. De hypotheekadviseur moet echter altijd een passend hypotheekadvies geven aan consumenten. De huidige gedragscode geeft hypotheekadviseurs daarom de mogelijkheid om van de norm af te wijken en zo maatwerk te bieden, mits verantwoord en goed onderbouwd. De AFM ziet vervolgens toe op de juiste toepassing van de uitzonderingsregel.

Toezicht

Naast de hypotheekgedragscode gelden wettelijke vereisten die de AFM het recht geven in te grijpen bij onverantwoord hoge hypotheekverstrekkingen. De bond roept de AFM op zijn toezichtstaak uit te oefenen en te controleren of adviseurs de uitzonderingsregel overtreden in plaats van aan te sturen op scherpere regels.