Gemeente Uithoorn

Jaarrekening, voortgangsrapportage en programmaplan vastgesteld

9 juni 2009
De gemeente maakt ieder jaar een begroting voor de komende vier jaar. Halverwege elk jaar wordt over de voortgang van het lopende jaar gerapporteerd. Na afloop van een begrotingsjaar wordt de balans opgemaakt.

Vorige week besprak de gemeenteraad de jaarrekening en het jaarverslag 2008, de voortgangsrapportage 2009 en het programmaplan 2010. De stukken zijn allemaal vastgesteld: alle fracties hebben ingestemd met de jaarrekening, het jaarverslag en de voortgangsrapportage. Gemeentebelangen stemde tegen het programmaplan. De overige fracties stemden voor. Hieronder wordt kort weergegeven wat de drie stukken inhouden. Daarnaast kunt u de reacties lezen van de verschillende raadsfracties en wethouder financiën Levenbach.

Jaarrekening en -verslag 2008

Het gemeentebestuur heeft `het wonen' in Uithoorn als speerpunt van beleid gekozen: Uithoorn als aantrekkelijke woongemeenschap, uniek gelegen aan de Amstel en het Groene Hart, vlakbij alle grootstedelijke voorzieningen.

Aantrekkelijk wonen doen we niet zomaar: een passend huis, leuke omgeving, goede bereikbaarheid, voldoende voorzieningen, onderwijs, werkgelegenheid, het hoort er allemaal bij. In het jaarverslag 2008 is beschreven welke projecten zijn uitgevoerd of gestart om dit te bereiken.

Voor de uitvoering van de plannen is een begroting vastgesteld. De jaarrekening 2008 is nagenoeg sluitend. De gemeente kwam in 2008 nauwelijks geld tekort, maar heeft ook geen geld overgehouden.

Voortgangsrapportage 2009

De begroting 2009 telt maar liefst 52 boodschappen. Boodschappen zijn plannen die de gemeente in 2009 wil laten beginnen of uitvoeren. De uitvoering van de `boodschappenlijst' loopt volgens planning, zo is in de eerste voortgangsrapportage te lezen. De voortgangsrapportage laat wel een tekort zien van ongeveer één miljoen euro. In september 2008 heeft het rijk aangekondigd dat de gemeente in 2009 een hogere rijksbijdrage krijgt van EUR 800.000. Het tekort van één miljoen zou daarmee grotendeels opgelost zijn. Nu het kabinet economische maatregelen treft om de kredietcrisis het hoofd te bieden, wordt pas binnenkort bekend of die hogere bijdrage er ook werkelijk komt.

Programmaplan 2010

Het programmaplan is de basis voor de begroting 2010 en de meerjarenbegroting 2011-2013. Het programmaplan bestaat uit de boodschappen voor 2010 en de financiële kaders. Uitgangspunt voor de begroting is dat er geen structurele financiële tekorten ontstaan. Met andere woorden: de begroting 2010 en de meerjarenbegroting moeten sluitend zijn. Op dit moment is dat nog niet het geval als gevolg van gemeentelijke ambities en de kredietcrisis. Het college zal in het najaar een sluitende begroting aan de gemeenteraad aanbieden.

De afgelopen jaren waren de boodschappenlijsten lang en ambitieus, gebaseerd op het coalitieprogramma 2006-2010. De boodschappenlijst voor 2010 is veel korter en telt slechts 8 nieuwe boodschappen. Uiteraard worden de ingezette boodschappen uit voorgaande jaren verder uitgevoerd. Dat betekent echter niet dat het gemeentebestuur geen ambities meer heeft. De korte lijst wordt veroorzaakt door de gemeenteraadsverkiezingen die op 3 maart 2010 worden gehouden. Het dan te vormen gemeentebestuur zal een nieuw coalitieprogramma maken waaruit nieuwe boodschappen zullen voortvloeien. De boodschappen 2010 zijn in februari 2009 door de gemeenteraad vastgesteld; in de begroting 2010 worden ze verder uitgewerkt.

De boodschappen zijn:

* Uitvoering Wet inburgering

* Geïntegreerde dienstverlening werkgeversloket in de regio
* Uitbreiding Informatievoorziening WMO en sociale zaken
* Armoedebestrijding met extra aandacht voor kinderen
* Evaluatie hondenbeleid

* Uitvoering fietsbalans

* Herinrichten groenzone Meerwijk

* Toegangscontrole afvalscheidingsdepot

Wethouder Maarten Levenbach

Huishoudboekje goed in de gaten houden

Wethouder financiën Maarten Levenbach is blij dat de gemeenteraad akkoord is gegaan met de jaarrekening 2008, de voortgangsrapportage 2009 en het programmaplan 2010. Hij begrijpt dat er tijdens de raadsvergadering veel gediscussieerd is over de toekomstige financiële situatie van de gemeente, er is immers nog geen sluitende begroting voor 2010. "De gemeente heeft veel ambities die goed zijn voor de inwoners van Uithoorn. Ze moeten zorgen voor een nog betere leefomgeving voor iedereen. Maar ambities kosten ook geld. Dat geld hebben we, maar we moeten natuurlijk het huishoudboekje wel goed in de gaten houden. Het college heeft de plicht om voor 2010 en de jaren 2011 tot en met 2013 een sluitende begroting voor te leggen aan de raad en dat zullen we ook waarmaken. Dat maakt dat we nu al keuzes moeten maken om dat voor elkaar te krijgen. We hoeven geen drastische maatregelen te nemen, maar moeten wel goed kijken hoe we het beschikbare geld gaan besteden zonder onze ambities uit het oog te verliezen".

Het college wil ook graag weten hoe de financiële positie er voor de jaren 2013 tot 2020 uitziet en heeft dat laten uitrekenen." Want", zegt Levenbach, "plannen die we nu gaan uitvoeren, kosten ook over een aantal jaren nog geld, bijvoorbeeld in onderhoud. Gebleken is dat er over een aantal jaren problemen zouden kunnen ontstaan als we nu niet bijsturen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat we plannen in een langzamer tempo gaan uitvoeren. Van bezuinigingen zoals een aantal jaren geleden is dan ook absoluut geen sprake".

Robert Timmers

Problemen niet onderschatten

Gemeentebelangen stemde tegen het programmaplan 2010. Fractievoorzitter Robert Timmers legt uit waarom. "Wij vinden dat er onvoldoende kaders zijn om het programmaplan financieel dekkend te krijgen. De begroting voor 2010 laat een tekort zien van 1,3 miljoen. Het wordt spannend of wethouder Levenbach kans ziet om de begroting sluitend te krijgen. We hebben geprobeerd daarvoor kaders mee te geven, maar die konden helaas niet rekenen op een meerderheid in de raad. Eén van onze kaders was om een maximum te stellen aan het gebruik van de reserves voor het begrotingstekort in 2010. We hebben ook voorgesteld om vooral werkzaamheden uit te voeren waarvoor we zo min mogelijk externen hoeven in te huren. Andere fracties vonden onze voorstellen sympathiek, maar gaan er vanuit dat het college met een oplossing komt. Ze kijken wat ons betreft te makkelijk tegen het begrotingstekort voor 2010 aan".

Jan Mollema

Goed voor sociaal zwakkeren

"Niemand wordt slechter van het gemeentelijk beleid en het gaat niemand meer kosten" zegt Jan Mollema, fractievoorzitter van de PvdA. " Deze coalitie heeft voor het eerst het lef gehad om naar de financiële situatie op de hele lange termijn te kijken. Daarvoor gebeurde dat voor ongeveer vier jaar. We moeten gaan schuiven met budgetten, maar bezuinigen is niet nodig. We kunnen natuurlijk niet voorspellen hoe het in de toekomst gaat, maar door de financiën goed in de gaten te houden kunnen we op tijd ingrijpen". Mollema is tevreden over de afgelopen periode: "We hebben goed financieel beleid gevoerd, dat blijkt uit de cijfers. Er zijn veel plannen uitgevoerd. Wat ik heel belangrijk vind is dat we veel hebben kunnen doen voor de sociaal zwakkeren in onze gemeente. En dat blijven we doen, ook in 2010".

Jordy Keimes

Op koers

Volgens Jordy Keimes van het CDA ligt de gemeente op koers met alle projecten die op de plank lagen. "Het is een stoomboot die in volle vaart is. Meer kleur en fleur, nieuwe schoolgebouwen, uitdagende speeltoestellen en het buurtbeheerproject zijn daar mooie voorbeelden van. We hebben een transparant financieel beleid en de begroting voor 2010 is niet zorgwekkend. Door op tijd bij te sturen komen we gewoon weer op koers, ook voor de wat langere termijn". Volgens het CDA liggen er ook kansen voor de toekomst. Keimes noemt er een paar: "We kunnen dankzij de omlegging van de N201 een mooi Dorpscentrum maken. We willen ook proberen Park Krayenhoff en het burgemeester Kootpark beter aan elkaar en de rest van Uithoorn te verbinden door verplaatsing van de remise van Connexxion en de naastgelegen garage. Voor ons is het ook belangrijk om samen met onze buurgemeenten meer kansen te benutten. Bijvoorbeeld voor een leuke, gezellige Amsteloever aan beide zijden met uitgebreide recreatiemogelijkheden. Gezelligheid in Uithoorn dus!".

Ria Zijlstra

Coalitie te laconiek

Bij GroenLinks overheerst teleurstelling over de laconieke houding rond de financiële perikelen. Fractievoorzitter Ria Zijlstra: "De coalitie leeft op te grote voet waardoor al in 2010 een tekort ontstaat dat daarna alleen maar oploopt. Wij verbazen ons over de coalitiepartijen die daar nauwelijks op ingingen en dat pas bij de begrotingsbehandeling in november willen bespreken. Wij zijn er als raad voor om het college kaders mee te geven voor de beperking van kosten. Dat is nu niet gebeurd". Een ander punt is de inhuur van externen. Zijlstra: "Het college heeft hiervoor een onderzoek aangekondigd. We zijn nieuwsgierig naar de uitkomsten, want de kosten rijzen de pan uit. We hebben de indruk dat allerlei mensen worden ingehuurd om de plannen in het coalitieakkoord vóór de verkiezingen in maart 2010 te realiseren". Het derde punt waar GroenLinks iets over wil opmerken is de jaarrekening 2008: "De jaarrekening 2008 heeft nog steeds geen meetbare effecten. Daardoor kunnen we als raad geen sturing geven, het is hard nodig dat dat van de grond komt".

Ananda van den Aardweg

Ambities zijn vertrekpunt

"Ik vind het jammer dat de eerste zin van het programmaplan 2010 begint met de financiële crisis. En in het raadsdebat spraken we vooral over de meerjarenbegroting en niet over wat we nu eigenlijk willen in 2010". Voor Ananda van den Aardweg van EDU moeten ambities het vertrekpunt zijn. "Het lijkt wel of er een kloof ontstaat tussen de raad en het college. De raad wordt zenuwachtig van het minnetje in de begroting terwijl het college het coalitieprogramma wil uitvoeren. Het college komt met een sluitende begroting voor 2010 en de financiële problemen komen pas over 3,5 jaar. We hebben dus nog tijd genoeg om dat op te lossen". Over de ambities in het programmaplan maakt Van den Aardweg zich wel zorgen:"De nieuwe boodschappen hebben onze sympathie. We vragen ons wel af wat dit voor gevolgen heeft voor de werkdruk van de medewerkers en het op tijd afkrijgen van de zaken die al gepland staan voor 2010".

Nick Roosendaal

Solide financieel beleid en lage lasten

"Terugkijkend kunnen we stellen dat we een solide financieel beleid hebben en ik vertrouw erop dat het college met een sluitende begroting 2010 komt". Aan het woord is Nick Roosendaal van de VVD. Hij heeft daarvoor een aantal oplossingen aangedragen: "De begroting is conservatief. Daar bedoel ik mee dat we de kosten en negatieve risico's hoog inschatten en de inkomsten en verwachte meevallers laag. Als het college een meer reële inschatting maakt, weten we beter of er echt een financieel probleem is. En als er maatregelen moeten worden genomen dan moeten we goed kijken of alle inhuur van personeel wel nodig is, de nut en noodzaak van diverse zaken onder de loep nemen en doelmatiger werken. De lasten voor de burgers kunnen dan laag blijven". Roosendaal is tevreden over de voortgang van projecten als het speelbeleidsplan en woningbouw in Legmeer West. "Ook in 2009 loopt een groot deel van de projecten volgens planning. Waar de VVD wel grote zorgen over heeft is de overlast veroorzaakt door overbewoning en hangjongeren. Wij willen dat er zo snel mogelijk een plan komt om dat op te lossen".
^