NEN


Nieuwe NEN-normen voor radioactiviteitsmetingen

dinsdag 9 juni 2009, 15:21

De bestaande voornormen (NVN's) voor monsterneming en monstervoorbewerking voor radioactiviteitsmetingen worden omgezet in NEN-normen. De serie voor monsterneming is inmiddels verschenen.

In het begin van de jaren negentig is het Nationaal Plan Kernongevallenbestrijding (NPK) opgestart. In het kader van het NPK zijn binnen de projecten `Normstar' en 'Normstar II' een groot aantal NVN's opgesteld voor monsterneming, monstervoorbewerking en analyse voor radioactiviteitsmetingen. Doel van beide projecten was het normaliseren van meetmethoden van straling en radioactiviteit voor de informatievoorziening bij kernongevallen. Aan deze genormaliseerde meetmethoden is een grote behoefte. Enerzijds vanwege de controle op grenswaarden, anderzijds ter verkrijging van betrouwbare en vergelijkbare meetresultaten.

Nadat deze voornormen geruime tijd beschikbaar zijn geweest en er veel ervaring mee is opgedaan, werd het tijd om deze normen te actualiseren. In 2007 is in opdracht van VROM gestart met de herziening van deze voornormen tot NEN-normen.

Monsterneming
De omzetting van de serie normen voor de monsterneming is afgerond. Begin 2009 zijn de volgende, geheel geactualiseerde normen verschenen:
* NEN 5621 `Radioactiviteitsmetingen - Monsterneming van in buitenlucht zwevend stof'

* NEN 5624 `Radioactiviteitsmetingen - Monsterneming van gras'
* NEN 5625 `Radioactiviteitsmetingen - Monsterneming en monsterconservering van water en daarin onopgeloste stoffen'
* NEN 5628 `Radioactiviteitsmetingen - Monsterneming van de depositie'

* NEN 5633 `Radioactiviteitsmetingen - Monsterneming van groenten en fruit'

* NEN 5641 `Radioactiviteitsmetingen - Monsterneming van vlees en vleesproducten'

* NEN 5643 'Radioactiviteitsmetingen - Monsterneming van vis en visproducten'

Monstervoorbewerking
De monstervoorbewerking van monsters voor radioactiviteitsmetingen is in negen NVN's beschreven. Omdat er veel overlap bestaat tussen deze verschillende methoden, heeft de normcommissie besloten deze voornormen samen te voegen tot één NEN-norm. Dit heeft inmiddels geleid tot de publicatie van het normontwerp NEN 5665 `Radioactiviteitsmetingen - Monstervoorbewerking'. Naar verwachting verschijnt de definitieve norm dit najaar.

Normcommissie Radioactiviteitsmetingen beheert de Nederlandse normen voor straling en radioactiviteitsmetingen en draagt bij aan de ontwikkelingen binnen ISO/TC 85 `Nuclear Energy' en ISO/TC 147/WG 4 `Water quality - Radiological measurements'.

Meer informatie?
Voor meer informatie over normen en normalisatieontwikkelingen op het gebied van stralings- en radioactiviteitsmetingen kunt u contact opnemen met Sander Dijkstra, telefoon (015) 2690 303 of e-mail milieu@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5621:2009 (Norm) NEN 5624:2009 nl (Norm) NEN 5625:2009 nl (Norm) NEN 5628:2009 nl (Norm) NEN 5633:2009 nl (Norm) NEN 5641:2009 nl (Norm) NEN 5643:2009 nl (Norm) NEN Milieumail (Publicatie)