Openbaar Ministerie


* >Gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist voor mensensmokkel

Gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist voor mensensmokkel

9 juni 2009 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank Arnhem celstraffen tot zes jaar cel geëist tegen tien mensen die worden verdacht betrokken te zijn geweest bij georganiseerde mensensmokkel vanuit Irak naar Europa.

De verdachten smokkelden tussen oktober 2007 en april 2008 tenminste 20 personen. Een 35-jarige Irakees uit Den Haag gaf vermoedelijk leiding aan de smokkelorganisatie, samen met een 28-jarige Irakees uit Oosterhout. De te smokkelen mensen werden in Griekenland verzameld en vervolgens per auto, trein en veerpont naar Nederland en Zweden gebracht. Nederland bleek een belangrijk transitland te zijn en Zweden een belangrijke eindbestemming, vanwege de omvang van het land en de goede sociale voorzieningen.

Het transport, de doorreis en het onderdak van de te smokkelen mensen werd vanuit Nederland tot in de details geregeld. Voor de transporten werden dure auto's gekocht die veelal door de te smokkelen personen betaald werden. De organisatie beschikte over `look-a-like-paspoorten' of valse paspoorten. Eén gesmokkelde werd door de Italiaanse autoriteiten zonder paspoort in de kofferbak van een auto aangetroffen. Ook het verhaal dat de gesmokkelde mensen bij de asielzoekerscentra moesten vertellen werd van te voren bedacht en moest uit het hoofd geleerd worden.

"Bij mensensmokkel gaat het om activiteiten waarbij mensen als `voorwerp' worden doorgegeven en voor de daders doorgaans weinig meerwaarde hebben dan handelswaar," zei de officier van justitie van het Landelijk Parket vandaag: "In dat opzicht is er weinig verschil tussen de handel in en smokkel van mensen". Eén van de verdachten, die een vrouw met zieke kinderen naar Zweden moest brengen, noemde hen lastig: "Ze zeiken veel te veel en het kind huilde". Ze spraken ook over "Dat ding, dat in de kofferbak werd vervoerd".

De verdachten maakten gebruik van de afhankelijke positie waarin de te smokkelen mensen verkeerden. Ze vroegen voor de smokkel vermoedelijke grote bedragen. Bedragen zoals 12.000 euro per volwassene en 6.000 euro per kind zijn niet ongebruikelijk. Ook kreeg één van de chauffeurs de opdracht om "die hoerenkinderen bang te maken: Laat ze hun smokkelaar in Griekenland bellen. Je moet ze bang maken, bedreigen, zodat het geld in de juiste handen komt. Maak ze bang, zodat ze zonder geld niet door jou naar hun bestemming gebracht zullen worden". Het vermoeden is dat de organisatie met de smokkel zo'n 180.000 euro verdiend heeft. Dat geld is vermoedelijk witgewassen.

Eerdere veroordelingen weerhielden de verdachten niet om door te gaan met de smokkelactiviteiten. De hoofdverdachte is al in beeld gekomen in een ander groot mensensmokkelonderzoek als underground bankier van een smokkelorganisatie. Zelfs toen de Griekse en Italiaanse autoriteiten lopende het onderzoek verdachten aanhielden en veroordeelden, stopten zij niet. Dat heeft de officier mee laten wegen in haar eis.

26 juni doet de rechtbank uitspraak.