Politie Haaglanden

Aanhoudingen in Den Haag en Utrecht voor grootschalige skimfraude

Den Haag, 09-06-2009 o De politie Haaglanden heeft vanmorgen in Den Haag drie verdachten aangehouden op verdenking van grootschalige skimfraude. In Utrecht werd een vierde verdachte aangehouden. Het gaat in totaal om twee Bulgaarse mannen (56 en 27 jaar), een 28-jarige Bulgaarse vrouw en een 23-jarige Hagenaar. Bij de huiszoekingen in woningen in Den Haag werden veel spullen in beslag genomen, zoals computers, cd-roms en papierwerk. De recherche vermoedt dat de verdachten internationaal opereerden.

Door middel van het skimmen worden de gegevens van de bankpas gekopieerd zodra iemand geld pint of met zijn of haar pinpas in een winkel betaalt. Criminelen kunnen vervolgens met deze gegevens grote geldbedragen afschrijven van de bankrekening van hun slachtoffers. Het skimmen van bankpasgegevens komt steeds meer voor en politie en Openbaar Ministerie werken nauw samen om deze vorm van criminaliteit te bestrijden.

De politie kwam de vier criminelen die vandaag zijn aangehouden op het spoor nadat er eind vorig jaar een rechtshulpverzoek binnenkwam vanuit België. Op 31 oktober werden in het Belgische Beveren twee mannen op heterdaad betrapt op skimmen. Het bleek om een 41-jarige Hagenaar en een 26-jarige Bulgaar zonder vaste woon of verblijfplaats in Nederland te gaan. Deze twee verdachten verklaarden tijdens hun verhoor dat zij samenwerkten met mensen in Nederland. De Belgische politie deed daarop een rechtshulpverzoek aan ons land en daarna is hier een onderzoek naar de skimmers van start gegaan.

De afgelopen maanden werkten de rechercheurs van Bureau Bovenregionale Recherche hard aan de zaak. De recherche verzamelde camerabeelden van verschillende pinautomaten met daarop de vermoedelijke daders en ook uit tapgesprekken en observaties kwam veel informatie. Dankzij dit intensieve recherchewerk werd het steeds duidelijker hoe de groep criminelen te werk ging en wie er vermoedelijk bij het skimmen betrokken waren.

De groep bleek met name te bestaan uit Bulgaarse mannen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten skimapparatuur op de pinautomaten van meerdere banken in Den Haag, Voorburg, Wateringen, Arnhem aanbrachten. Ook werd er veelvuldig naar België afgereisd om daar pinautomaten te voorzien van skimapparatuur. De schade voor de benadeelden loopt vermoedelijk in de tonnen.