College bouw ziekenhuisvoorzieningen

Zorgbouw en architectuur

Twee nieuwe publicaties besteden aandacht aan de relatie tussen architectuur en zorg.

9 juni 2009 - Vanuit zijn missie bij te dragen aan de kwaliteit van de gebouwen waarin en van waaruit zorg wordt verleend, heeft het Bouwcollege een aantal jaren geleden mede het initiatief genomen tot de oprichting van het architectuurplatform Architecture in Health. In het kader van het onderzoek van dit platform zijn onlangs met financiële steun van het Bouwcollege twee nieuwe publicaties verschenen.

architectuur ouderenhuisvesting
Op 20 mei is in het Corvershof te Amsterdam het eerste exemplaar van het boek "De architectuur van de ouderenhuisvesting; bouwen voor wonen en zorg" aangeboden aan Hedy d' Ancona, oud-minister van WVC en oud-lid van het Bouwcollege. Het boek geeft een overzicht van zo'n 65 jaar ouderenhuisvesting in Nederland.
Na de presentatie ging een gemêleerd gezelschap van architecten, opdrachtgevers en vertegenwoordigers uit de ouderenzorg een geanimeerd gesprek aan over de toekomst van de ouderenhuisvesting.
Het boek is geschreven door Noor Mens en Cor Wagenaar, en is een initiatief van de Stichting Thomassen à Thuessink (UMC Groningen) en Vereniging het Zonnehuis, in samenwerking met het Bouwcollege; het is uitgevoerd onder auspiciën van de Stichting Architecturalia.
Gebonden en geïllustreerd, 24 x 30 cm, 352 pagina's, ¤ 45,- (ISBN 978-90-5662-680-8). Verkrijgbaar bij NAi Uitgevers/Publishers (www.naipublishers.nl).

Evidence
Op 4 juni 2009 heeft het Innovatieplatform Architecture in Health haar tweede boek uitgbracht. Het boek "Alle ontwerpers gebruiken onderzoek" draait om een begrip dat menig opdrachtgever en architect al bekend in de oren zal klinken: Evidence Based Design (EBD). Toch roept EBD nog steeds veel vragen op. Wat betekent het precies? Wat impliceert het en wat kunnen we er mee? Vanuit de overtuiging dat EBD het ontwerp van de gebouwde (zorg)omgeving kan verbeteren gaat dit boek op zoek naar antwoorden. Het geeft een gebalanceerd beeld van EBD. Bedenkers, gebruikers, criticasters, opdrachtgevers en toeschouwers geven hun mening. Hierdoor wordt duidelijk dat EBD niet eenduidig te vatten is maar wel goede handvatten biedt voor ontwerpend onderzoek. De tijd van de architect als bedenker van mooie plaatjes is voorbij. Opdrachtgevers eisen een onderbouwing van het werk van de architect en Evidence Based Design helpt hen daarbij.
'Alle ontwerpers gebruiken onderzoek | All designers use evidence' is een tweetalige publicatie: Nederlands en Engels. De publicatie is mede mogelijk gemaakt door het College Bouw Zorginstelligen, TNO Centrum Zorg en Bouw en de Stichting Thomassen à Thuessink. Het boek is verspreid onder zorginstellingen en architecten en adviseurs werkzaam in de zorgbouw in Nederland. Ook u kunt in het boek verkrijgen via uitgeverij Platform GRAS.
Gebonden en geïllustreerd, 96 pagina's, ¤ 19,95 (ISBN 978-90-71903-22-9). Verkrijgbaar via Platform Gras (www.platformgras.nl)

Voor meer informatie zie www.architectureinhealth.nl..