Ingezonden persbericht

- PERSBERICHT -

50 JAAR LASSIE TOVERRIJST IN DE HOLLANDSE HUISHOUDENS

Wormer, 9 juni 2009 - Deze maand is het precies 50 jaar geleden dat Toverrijst is uitgevonden. Dit gebeurde in 1959 in de monumentale Lassie fabriek aan de Zaan in Wormer. Het innovatieteam van Lassie kwam toen voor het eerst met de baanbrekende formule voor een rijst die én zo klaar was én niet kon mislukken. Deze uitvinding was een uitkomst voor Nederlandse huisvrouwen en zorgde voor een explosieve toename van het gebruik van rijst in de keuken. En nog steeds is Toverrijst erg populair.

Een gat in de marktEind jaren vijftig slaagde het innovatieteam onder leiding van de heren G.B.D. van Schaik en R. Rutgers van de 'N.V. Koninklijke Rijstpellerij Mercurius voorheen Gebroeders Laan te Wormer' erin om rijst te ontwikkelen die tot een droge korrel kookte. Na de oorlog kwamen er namelijk veel militairen terug uit Indië, waar ze voor het eerst nasi hadden gegeten. Voor de oorlog werd rijst altijd als zoet gerecht gegeten (als rijstepap of rijstebrij), maar nu stond dus menig huisvrouw ineens voor de taak om rijst te leren koken met een droge korrel. De rijst die niet kan mislukkenOm de huisvrouwen van Nederland een handje te helpen bij het bereiden van nasi, kwamen de broers met het idee om voorgestoomde rijst te ontwikkelen die snel klaar was en niet zou kunnen mislukken. En zo geschiedde. Het kostte de medewerkers in het lab drie jaar noeste arbeid en 1200 proeven, maar in 1959 rolde het eerste pak Lassie Toverrijst van de band. Met slechts 8 minuten (in plaats van de gebruikelijke 20) kon de rijst van het vuur en was een droge rijstkorrel onder ieders handbereik. In de tijd dat de rijst nog even stond na te garen, kon moeders de vrouw alvast de tafel dekken of iets anders nuttigs doen. De toverformule bleek een succesverhaal en Lassie werd trendsettend binnen de rijstmarkt. Nederland rijstlandNog steeds is Lassie Toverrijst marktleider in rijst. De helft van alle pakken voorgekookte rijst die over de toonbank gaan is van deze rijstfabrikant. We eten in Nederland dan ook aardig wat rijst per persoon per jaar: zo'n vier a vijf kilo om precies te zijn. Dat is aanzienlijk meer dan in onze buurlanden, wat te maken heeft met onze Indische achtergrond en een beetje dankzij Lassie. En 50 jaar later is Toverrijst niet alleen een uitkomst voor de huisvrouwen van toen, maar ook de huismannen van Nederland, de drukke tweeverdieners en alleenstaande young professionals, studenten, eigenlijk voor iedereen in Nederland die graag makkelijk en snel een rijstmaaltijd op tafel tovert. Zeker met de komst van Minuutje (Toverrijst in 1-persoons kommetjes, in een minuut klaar in de magnetron) en Wok Klaar (Toverrijst die zo vanuit de zak de wok in kan).



Ingezonden persbericht