Twee decennia culturele diversiteit in beeld

"Beeld voor Beeld lijkt op weg naar volwassenheid", aldus antropologe en filmmaker Janine Prins in haar artikel Na twintig jaar op het nest tijd om uit te vliegen?, speciaal geschreven voor deze twintigste editie en te vinden op deze website. Prins benadrukt het belang van het festival dat bijdraagt aan "...een rijkere beeldvorming over de wereld om ons heen, door verschillende representaties nauwkeuriger onder de loep te nemen, waar nodig soms letterlijk beeld voor beeld". Ook Dirk Nijland, voormalig docent Etnocinematografie aan de Rijksuniversiteit Leiden, ziet in zijn artikel De overbrugging waaraan Beeld voor Beeld 20 jaar werkte (eveneens te vinden op de website) een belangrijke rol voor het festival weggelegd, om "...met beeld en geluid een brug te slaan naar "De Ander" met zijn andere manier van leven, zijn andere cultuur of subcultuur, op weg naar een grotere wereld met meer begrip”.

Grote pretenties, maar wel belangrijke pretenties, in een nog immer polariserende wereld waar beelden en beeldvorming wapens in een demagogische strijd zijn geworden. Die beelden zullen continue bediscussieerd en gedeconstrueerd moeten worden. Behalve Beeld voor Beeld doet SAVAN (Stichting Audio-Visuele Antropologie Nederland), de overkoepelende organisatie, dit door middel van de maandelijkse discussieavond Cineblend, waar gediscussieerd wordt over documentaire cinema, visuele antropologie en maatschappelijke thema's. Het grote succes van deze avond bewijst de groeiende behoefte die er bestaat bij het publiek aan verdieping en reflectie over beeld en beeldvorming.

Tijdens deze twintigste editie wederom uitgebreid aandacht voor de beelden die we van elkaar hebben. Het is ook het thema van de speciale Beeld voor Beeld week op het digitale documentaire kanaal van de Publieke Omroep Holland Doc 24 (www.hollanddoc.nl). Onder de titel 'Voer voor antropologen' worden documentaires vertoond waarin verschillende culturen elkaar al dan niet met tegenzin ontmoeten, en de wederzijdse beelden die daaraan ten grondslag liggen en er een gevolg van zijn. Deze ontmoeting staat ook centraal tijdens het festival, zowel in de films als in de discussies na de vertoningen alsmede in het café na afloop. Een ontmoeting tussen volwassen mensen uit verschillende culturen.

Eddy Appels
Festivaldirecteur

BEELD VOOR BEELD is een activiteit van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland)