Eén derde ambtenaren ervaart regelmatig stress

09/06/2009 06:00

Creative Venue BV

Eén derde ambtenaren ervaart regelmatig stress

Haarlem, 9 juni 2009 - Bijna alle medewerkers in overheidsdienst ervaren wel eens stress op het werk, waarvan één derde regelmatig. Het overgrote deel van de ambtenaren vindt dit niet erg. 'Een beetje stress hoort er nu eenmaal bij', zegt 96% van de ondervraagden. Dit blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.

Van de ondervraagde ambtenaren geeft 32% aan 'regelmatig' stress te hebben, 59% 'soms' en 3% 'altijd'. In totaal ervaart 94% van de ambtenaren stress op het werk. Meer dan de helft (54%) ligt soms wakker van zijn of haar werk. Bij 7% gebeurt dit regelmatig.

Het percentage overheidswerknemers dat regelmatig stress ervaart ligt iets hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Vorig jaar bleek uit een enqu(ee)te onder 2.230 werknemers in loondienst, dat 27% frequent tot zeer frequent stress op het werk ervaart (1).

Stressbronnen

De meeste ambtenaren (54%) ervaren stress vanwege een te hoge werkdruk. Vooral het werken met krappe termijnen en deadlines blijkt een bron van stress te zijn.

Eén derde van de ondervraagden (31%) ervaart stress, omdat ze te maken hebben met te veel regels, procedures en voorschriften. Ruim één op de vijf (22%) ondervraagden krijgt stress omdat zij complexe beslissingen moeten nemen, die van invloed zijn op anderen.

Voorts blijkt gebrek aan erkenning een stressbron te zijn.'Ik krijg te weinig waardering voor mijn werk' is voor 26% van de respondenten een stressfactor.

Gevolgen

De gevolgen, die de respondenten van stress ondervinden, zijn uiteenlopend. De meesten (38%) maken langere dagen op het werk. 34% zegt dat zijn of haar gezondheid eronder lijdt. Stress heeft ook negatieve gevolgen voor de prestaties op het werk (28%) en de thuissituatie (27%). Bovendien wil 28% van functie veranderen als gevolg van stress. Ziek melden wegens stress doen ambtenaren zelden; slechts 4% is absent ten gevolge van stress.

Stressbestendig

Bijna alle ondervraagden (96%) vinden dat een beetje stress op het werk niet erg is; het hoort er nu eenmaal bij. Bijna vier op de vijf (79%) van de ambtenaren vindt zichzelf stressbestendig. Driekwart (74%) zegt zelfs: 'ik presteer het beste onder druk'.

Bespreekbaar

Volgens 79% is het onderwerp stress goed bespreekbaar tussen collega's onderling. Praten over stress met een leidinggevenden vinden de ondervraagden moeilijker; volgens 67% is het onderwerp bespreekbaar met de managers. Eén vijfde van de ondervraagde ambtenaren kan niet met de leidinggevende over stress praten.

Slechts 20% van de ondervraagden vindt dat zijn of haar organisatie voldoende onderneemt om stress op het werk te verminderen. De helft van de ondervraagden (52%) vindt juist dat de werkgever te weinig doet om de stressbronnen weg te nemen. De rest weet niet of er iets aan gedaan wordt.

(1) Bron: Zebrazone (http://www.zebrazone.eu)