Gemeente Werkendam
BR>

P E R S B E R I C H T

Werkendam, 9 juni 2009

College wel bereid kosten vervoer naar Gouda te betalen

Werkendam wijst verzoek leerlingenvervoer af

Het college van B&W van Werkendam heeft het verzoek om vergoeding van de kosten van leerlingenvervoer van Werkendam naar Apeldoorn afgewezen. Het college is wel bereid het vervoer naar de voor de leerling dichtstbijzijnde toegankelijke school in Gouda te vergoeden.

Verzoek

Sinds augustus 2008 speelt de zaak rondom het leerlingenvervoer van een 11-jarige jongen uit Werkendam. Zijn ouders dienden een verzoek in voor de vergoeding van een dagelijkse taxirit van tussen de 3 en 4 uur naar een op reformatorische grondslag gebaseerde school in Apeldoorn. Het betreft een school voor kinderen met een cluster-4 indicatie (psychiatrische- of gedragsproblemen). Het bedrag dat met het vervoer van de leerling op jaarbasis is gemoeid bedraagt circa ¤ 50.000,=.

Gouda

De gemeente stelde in december 2008 dat de dichtstbijzijnde toegankelijke, op reformatorische grondslag gebaseerde school niet in Apeldoorn maar in Gouda is gevestigd. Om die reden hebben burgemeester en wethouders van Werkendam besloten om maximaal naar Gouda de reiskosten te vergoeden. Dit aanbod is door de ouders afgewezen en zij hebben hiertegen beroep aangetekend bij de rechter.

Rechtbank

De rechter heeft het besluit van het college om procedurele redenen vernietigd en de gemeente opgedragen een nieuw besluit te nemen. Daarbij moest het Regionaal Expertise Centrum (REC) in Etten-Leur een schooladvies uitbrengen. Dit advies (een school in Breda) stuitte echter op bezwaren van de ouders, waarop de gemeente is gaan kijken wat dan de dichtstbijzijnde toegankelijke school was. Daaruit kwam Gouda opnieuw naar voren.

Intake

Om te beoordelen of de school in Gouda geschikt is voor de specifieke situatie van het kind (ofwel: of het een toegankelijke school is), is, op initiatief van de ouders, een intakegesprek vereist tussen het kind en de school. Als de intake aangeeft dat de school in Gouda voor het kind geschikt is, staat voor het Werkendams college slechts nog de reisafstand ter discussie. De jongen komt namelijk voor zowel een leerlinggebonden budget (het 'rugzakje') als voor cluster-4 onderwijs in aanmerking. Met deze voorzieningen kan hij op beide scholen terecht voor goed onderwijs dat rekening houdt met zijn specifieke problemen.

Besluit

Ondanks herhaalde verzoeken van de gemeente is zij niet geïnformeerd over de uitkomsten van intakegesprek. Daarop heeft het college besloten het verzoek om vergoeding van de kosten van leerlingenvervoer naar Apeldoorn af te wijzen. Als de ouders daartoe verzoeken is het college wel bereid de kosten van vervoer naar Gouda te vergoeden. Op grond van de uitspraak van de rechter betaalt de gemeente de komende zes weken in ieder geval het vervoer naar Apeldoorn door.


-----------------------------------------




Gemeente Werkendam