Ingezonden persbericht


Persbericht

Miljoenen beschikbaar voor een nieuwe kunstnier

NIERSTICHTING BESCHOUWT GOEDKEURING PROJECT BMM-PROGRAMMA ALS MIJLPAAL IN ONTWIKKELING IMPLANTEERBARE KUNSTNIER

Bussum, 9 juni 2009 - De Nierstichting is verheugd over de goedkeuring door BMM (BioMedical Materials program) van een project van 3,9 miljoen euro dat de ontwikkeling van een 'biologische kunstnier' dichterbij brengt. Het bedrag dat door BMM geïnvesteerd wordt, is afkomstig van de partners - verschillende universiteiten, universitair medische centra, bedrijven en organisaties - die in dit consortium participeren en van de Nederlandse overheid. Zo komt geld beschikbaar voor de ontwikkeling van de 'biologische kunstnier'. Hierbij worden in een kunstnier menselijke niercellen ingezet om schadelijke afvalstoffen die zich ophopen bij een nierziekte beter te kunnen verwijderen. Dit is een eerste stap op de lange weg naar de ontwikkeling van een implanteerbare kunstnier en kan uiteindelijk leiden tot een betere behandelmethode van dialysepatiënten.

De ontwikkeling van een biologische kunstnier is van groot belang voor talloze nierpatiënten die nu nog afhankelijk zijn van dialyse en wachten op een donornier. Dialyse gaat veelal gepaard met complicaties en jaarlijks overlijdt bijna 1 op de 5 dialysepatiënten. Wereldwijd zijn ruim twee miljoen mensen afhankelijk van dialyse. Voor patiënten die - veelal tevergeefs - wachten op een donornier biedt de biologische kunstnier mogelijk een goede tussenoplossing. "Het project is gericht op het verminderen van de complicaties die met dialyse gepaard gaan en kan een wereld van verschil betekenen voor nierpatiënten. Het is een eerste stap op weg naar het ultieme doel, namelijk om via de biologische kunstnier tot de implanteerbare kunstnier te komen. Er is echter nog een lange weg te gaan. De uitvinding van het dialyseapparaat was, ruim 60 jaar geleden, dankzij professor Kolff een grote doorbraak voor de behandeling van nierpatiënten. Misschien kunnen we nu door onze samenwerking binnen BMM een nieuwe Nederlandse doorbraak voor nierpatiënten over de hele wereld realiseren", zegt Tom Oostrom, adjunct-directeur van de Nierstichting. "Onze deelname brengt niet alleen de noodzakelijke infrastructuur en multidisciplinaire samenwerking bij elkaar, het werkt in financiële zin voor onze donateurs óók als een verdubbelaar. Zo komt dankzij een relatief beperkte investering van de Nierstichting nu een ontwikkelbudget van meerdere miljoenen beschikbaar." De Nierstichting is één van de 'founding fathers' van BMM: een ambitieus onderzoeksprogramma van een groot aantal bedrijven, universiteiten en universitair medische centra waarbinnen onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling en toepassing van biomedische materialen.

Biologische kunstnier
Dialyse is niet alleen een kostbare en intensieve behandeling, maar gaat ook gepaard met talrijke gezondheidsklachten. Dat komt grotendeels doordat de huidige behandeling niet alle belangrijke functies van de nier kan vervangen. Een 'biologische kunstnier' - BioKid - biedt mogelijk uitkomst. Hierbij worden niercellen ingezet om schadelijke afvalstoffen die ophopen bij een nierziekte veel beter te kunnen verwijderen. Dit gebeurt door gebruikmaking van 'levende membranen' die zijn vervaardigd van bioactieve polymeren bedekt met menselijke niercellen. Het doel van de ontwikkeling van Biokid is om afvalstoffen, die de huidige dialyse niet goed verwijdert, effectiever uit het bloed te verwijderen. Het gewenste resultaat is dus een meer effectieve dialysebehandeling waardoor de kwaliteit van leven toeneemt en de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Naast de ontwikkeling van membranen richt het project zich op de ontwikkeling van een kweeksysteem, zodat op grote schaal niercellen in klinieken gebruikt kunnen worden. Het is de bedoeling dat de komende jaren de biologische kunstnier tot stand komt door een samenwerking tussen de universitair medische centra van Groningen en Nijmegen en de technische universiteiten van Eindhoven en Twente. In eerste instantie wordt gedacht aan een apparaat dat aan de huidige dialyse systemen kan worden gekoppeld. Het project, dat tot 2013 duurt, heeft als doel te onderzoeken of de verwijdering van schadelijke afvalstoffen uit het bloed met een biologische kunstnier in principe mogelijk is. Als de biologische kunstnier aan de verwachtingen voldoet, zullen in de toekomst testen in de (pre)kliniek volgen. Naast de Nierstichting en academische partners doen twee bedrijven mee aan dit project. SupraPolix BV en PharmaCell BV zijn betrokken bij respectievelijk de ontwikkeling van polymeren en het kweken van niercellen. De supervisie van het project komt te liggen bij prof.dr. Ruud Bank van het Universitair Medisch Centrum Groningen in samenwerking met het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen.

Over de Nierstichting
De Nierstichting zet zich in voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten én een betere toekomst voor nierpatiënten. Zo zet zij alles op alles om te bereiken dat nierfunctieverlies eerder wordt opgespoord en behandeld. Ook financiert de Nierstichting wetenschappelijk onderzoek om meer te weten te komen over het ontstaan en de behandeling van nierziekten. Kennis die ons in staat stelt betere en innovatieve behandelmethoden te ontwikkelen en zo de kwaliteit van leven en overlevingskansen van nierpatiënten te verbeteren. Bovendien blijven we werken aan mogelijkheden om de wachttijd voor een donornier te verkorten. Ook biedt de Nierstichting financiële en sociale ondersteuning aan nierpatiënten. En geven we patiënten nieuwe mogelijkheden om de regie te houden over hun ziekte en de behandeling. Zo geeft de Nierstichting toekomst!


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht