Gemeente Zandvoort


College beantwoordt vragen over plaatsing AED's (25-05-2009)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de vragen beantwoord die Sociaal Zandvoort heeft gesteld over de aanwezigheid van zogeheten AED's in Zandvoort. Dat zijn handzame, levensreddende apparaten die bij een hartstilstand het hart met gereguleerde stroomstoten weer in beweging krijgen. Uitvoerig gaat het college in op de vraag of Zandvoort 'Heart Save' is? En wat mensen zich daarbij kunnen voorstellen. 'Het gemeentebestuur beschouwt het als niet zinvol om zonder meer in elke wijk een AED te plaatsen', aldus het college.

Hieronder volgt de brief.
Lees ook nog even de Sociaal Zandvoort-brief. Klik hier

Geachte heer Paap,

In uw brief van 14 april 2009 verzoekt u het college antwoord te geven op de vraag of Zandvoort aankomend seizoen 'heartsave' is. De beantwoording van uw vragen heeft langer op zich laten wachten. De reden daarvan is dat de Hartstichting zeer recent de brochure 'Is uw gemeente voorbereid op een hartstilstand?' heeft uitgebracht. De informatie in deze brochure hebben wij willen gebruiken bij de beantwoording van uw vragen. De brochure vindt u bijgevoegd.

Vraag:
Bent u het met Sociaal Zandvoort eens dat een automatische externe defibrillator in elke wijk van Zandvoort aanwezig moet zijn, en deze niet alleen maar beschikbaar moet zijn op het aangegeven plankaartje (zie website medi-rent), Zandvoort is groter? Antwoord:
De Hartstichting roept op tot het plaatsen van AED's in de zgn. 6 Minuten Zone. In een 6 Minuten Zone is het zo geregeld dat in geval van een hartstilstand 112 wordt gebeld, iemand start met reanimeren en binnen 6 minuten een AED wordt ingezet.

Om AED´s effectief te benutten zijn de volgende randvoorwaarden van belang:
- een oproepsysteem voor het oproepen van burgerhulpverleners;
- voldoende opgeleide burgerhulpverleners die periodiek herhalingscursussen volgen en die een hartstilstand kunnen herkennen;
- voldoende AED's die zichtbaar geplaatst zijn en 24 uur per dag gemakkelijk toegankelijk;
- voorafgaand aan het gebruik van een AED moet altijd 112 worden gebeld en reanimatie worden toegepast; gebeurt dit niet dan zullen hersencellen na 4 tot 6 minuten onherstelbaar beschadigd worden;
- het apparaat zelf dient jaarlijks te worden onderhouden.

Er is onderzoek gedaan naar de locaties waar het plaatsen van een of meer AED's het meest efficiënt zou zijn in samenhang met grote concentraties bezoekers en passanten. Uit dit onderzoek blijkt dat de incidentie van hartstilstanden hoog is op luchthavens, in casino's, winkelcentra en op golfterreinen.

De gemiddelde leeftijd van een slachtoffer van een hartstilstand ligt rond de 65 jaar. Het risico neemt toe met de leeftijd. Ook sporters lopen een zeker risico. De meeste slachtoffers (70-80%) krijgen thuis een hartstilstand. De overige hartstilstanden vinden plaats in openbare ruimten, op het werk (maximaal 10%), sportaccommodatie e.d. Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dit is 1 op de 1000 inwoners, voor Zandvoort betekent dit in theorie gemiddeld 16 slachtoffers per jaar.

Een theoretische berekening over hoeveel AED's er nodig zijn in Zandvoort is mogelijk door een raster over de gemeenteplattegrond te leggen en op bijvoorbeeld iedere 1000 meter een AED te plaatsen zodat alle AED's in een straal van 500 meter ingezet kunnen worden. Het is goed om te realiseren dat met het simpelweg ophangen van AED's geen levens worden gered en slechts schijnveiligheid wordt gecreëerd. Veel efficiënter is het om AED's te plaatsen op risicogebieden in Zandvoort bijvoorbeeld het strand, het circuit, de bibliotheek, winkelcentrum, seniorenlocaties en op plaatsen waar fysieke inspanning wordt geleverd (sportaccommodaties). Het overzicht van Medi-rent op de website van de gemeente laat zien dat Zandvoort 20 AED's heeft. Die bevinden zich onder andere op risicoplaatsen zoals het strand, centrum en sportaccommodaties. Daarnaast zijn ook de brandweerauto's, alle voertuigen van de politie en (motor)ambulances uitgerust met een AED.

Er is navraag gedaan bij de brandweer en politie te Zandvoort over hun inzet als het gaat om een hartstilstand. Vanwege de geografisch beperkte omvang van Zandvoort is de politie en/of de brandweer in het overgrote deel van de gevallen binnen 6 minuten na alarmering per plaatse. Zowel de politie als de brandweer zijn van mening dat het van belang is om AED's te plaatsen in openbare ruimten en op plaatsen waar veel publiek komt.

Bij telefonische navraag bleek dat op seniorenlocaties zoals het Huis in de Duinen en de Bodaan geen AED aanwezig is. Ook Nieuw Unicum, Stichting Pluspunt en Bibliotheek Duinrand beschikken niet over een AED. Uitgaande van criteria zoals leeftijd, het feit dat de meeste hartstilstanden plaatsvinden in de woonomgeving van het slachtoffer en het samenkomen van groepen mensen verdient het aanbeveling dat ook deze locaties voorzien worden van een AED. Op het moment dat dat het geval is, zijn wij van mening dat Zandvoort voldoende 'heartsave' is.

Vraag:
Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen zodat deze automatische externe defibrillator in elke wijk van de Gemeente Zandvoort aanwezig zal zijn en dit zo snel mogelijk? Zodat de burgers van de gemeente Zandvoort ook eventueel gered kunnen worden hiermee. Antwoord:
De gemeente heeft geen verplichte rol of wettelijke taak waar het de inzet van Automatische Externe Defibrillatoren (AED´s) betreft. Het betreft hier een aanvulling op de professionele hulpverlening via vrijwillige inzet van burgers (zgn. burgerhulpverlening) en de inzet van first responders als brandweer, politie of huisarts/ huisartsenpost. Het is naar onze mening een fictie om te veronderstellen dat het ophangen van AED's in iedere wijk de veiligheid per definitie doet toenemen. Vanuit haar algemene zorg voor het welzijn van inwoners en bezoekers van Zandvoort draagt de gemeente een efficiënte plaatsing van AED's een warm hart toe en heeft reeds middelen beschikbaar gesteld voor de aanschaf en plaatsing van AED's en training. Het betreft hier de AED's in het raadhuis, op het sportpark Duintjesveld en de Brandweer.

De rol van de gemeente is erin gelegen om regie te voeren, het overzicht te creëren en het zonodig bijeen brengen van betrokken partijen uitgaande van wat er al in Zandvoort gebeurt. Daarnaast gaat de gemeente samen met de andere gemeenten in Kennemerland en de GGD de mogelijkheid te onderzoeken voor het invoeren van een AED SMS Alert en -mocht dit voor Zandvoort ook nodig zijn- het opleiden van burgerhulpverleners. De GGD Kennemerland komt binnenkort met een voorstel voor een dergelijk oproep- en opleidingssysteem. Het gemeentebestuur beschouwt het als niet zinvol om zonder meer in elke wijk een AED te plaatsen.

Vraag:
Tegelijkertijd vragen wij u om duidelijk te communiceren naar de burgers van Zandvoort waar deze precies aanwezig zijn: straatnaam, naam hotel enz enz. Ook voor de toerist moet duidelijk zijn waar deze defibrillatoren precies aanwezig zijn. Welke stappen gaat u in deze ondernemen? Wij vinden het van groot belang dat u als college dit serieus oppakt. Antwoord:
De gemeente onderschrijft uw pleidooi dat communicatie over de locaties van AED's belang is. Primair geldt dat voor personen die een AED kunnen bedienen. In algemene zin kan dat door goed zichtbare bordjes of stickers (groen/wit symbool) op het apparaat zelf, maar ook in de directe omgeving van het apparaat. Aan de GGD is gevraagd om ook een communicatieparagraaf in het hierboven genoemde voorstel op te nemen.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Zandvoort,