ZN: Inschrijving Niek de Jong Prijs 2009 geopend

10/06/2009 08:55

Zorgverzekeraars Nederland

Personen, organisaties of instellingen die in 2007 of 2008 de gezondheidszorg in Nederland op uitzonderlijk positieve wijze in het nieuws hebben gebracht, maken kans op de Niek de Jong Prijs 2009. Het totale prijzengeld bedraagt 20.000 euro. Kandidaten kunnen zich met hun project tot 1 september 2009 aanmelden via www.zn.nl, de website van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag

4 november in het kantoor van ZN te Zeist.

Een jury beoordeelt de inzendingen en wijst vijf genomineerden aan. Tijdens de prijsuitreiking op

4 november presenteren de vijf projecten zich. Vervolgens bepaalt het publiek tijdens een stemming wie de winnaar is van de 10.000 euro. De overige vier genomineerde projecten ontvangen ieder 2500 euro. Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), reikt de prijzen uit.

Onafhankelijke jury

De jury die de inzendingen beoordeelt en de genomineerden kiest is onafhankelijk. Juryvoorzitter is Ton van Houten, voorzitter Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid te Leiden en vice-voorzitter van ZN. Daarnaast bestaat de jury uit Atie Schipbaanboord, directeur Beleid & Innovatie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en Ruud Koolen, hoofdredacteur van gezondheidszorgmagazine Skipr. Secretaris van de jury is Wout Dekker, manager Communicatie van ZN.

Criteria

Om voor nominatie in aanmerking te komen geldt een aantal criteria. Zo moet de inzending tussen


1 januari 2007 en 31 december 2008 bekend zijn geworden via Nederlandstalige media als krant, radio, televisie en/of internet. Het Nederlandse project levert gefinancierde of niet-gefinancierde zorg (mantelzorg).

Een belangrijk criterium is volgens jurysecretaris Wout Dekker de bijdrage van het project aan imagoverbetering: 'De gezondheidszorg komt de laatste tijd niet altijd positief in het nieuws. De projecten waarnaar wij op zoek zijn dragen juist bij aan de positieve beeldvorming van de zorg. Het project lost bijvoorbeeld een kwaliteits- of capaciteitsprobleem op of biedt een oplossing voor een financierings- of organisatieprobleem.' Ook is het van belang dat het project aantoonbaar resultaat heeft opgeleverd. En tenslotte moet de inzending kopieerbaar zijn door anderen en dus navolging verdienen.

Vorige winnaar

Bij de laatste editie van de Niek de Jong Prijs in 2007 won de Stichting Intermobiel de hoofdprijs van 10.000 euro. Dekker:'Deze stichting presenteerde een toegankelijke en drempelvrije website voor jongeren met een lichamelijke handicap. De jury nomineerde juist dit initiatief omdat de site zowel door gehandicapte als voor gehandicapte jongeren was opgezet.' De stichting gebruikte het prijzengeld voor een vakantiewoning voor jongeren met een lichamelijke handicap.

Iedere twee jaar

De Niek de Jong Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door Zorgverzekeraars Nederland voor 'goed nieuws in de gezondheidszorg'. Naamgever van de prijs is Niek de Jong die in 2000 afscheid nam als algemeen directeur van ZN. Ter gelegenheid van zijn afscheid werd de prijs in het leven geroepen. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Aanmelding en meer informatie

Inzendingen voor de Niek de Jong Prijs moeten voor 1 september 2009 binnen zijn. Meer informatie en het aanmeldingsformulier zijn te vinden op www.zn.nl.





http://www.zn.nl

http://www.zn.nl