Gemeente Aalburg


Juni: Peutermaand in Bibliotheek Aalburg

Klipperdeklop.JPG

Wijk en Aalburg â In de maand juni is het peutermaand in Bibliotheek Aalburg. Alle peuters (ca. 200) van de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de gemeente Aalburg hebben een uitnodiging ontvangen voor een bibliotheekbezoek.

Ze kunnen dan luisteren naar het spannende verhaal âKlipperdeklopâ van Nicola Smee. Alle dieren willen meerijden op de rug van Meneer Paard. Het gaat steeds sneller, totdatâ¦â¦ Met dit bibliotheekbezoek wil de bibliotheek aan peuters en ouders/verzorgers laten zien, hoe leuk en leerzaam voorlezen is. Ook kunnen ze zien wat er allemaal te leen is in de bibliotheek. Zie ook : www.bibliotheekaltena.nl.

Â

Peuterbezoeken

Het peuterbezoek aan de bibliotheek is één van de vele activiteiten van het leesbevorderingsprogramma âHet Voortouwâ. Met dit programma zoeken bibliotheken samenwerking met consultatiebureaus, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven om gezamenlijk de taalontwikkeling van kinderen van nul tot vier jaar te stimuleren. De gemeenschappelijk boodschap is, dat voorlezen niet alleen belangrijk is voor de taalontwikkeling van kinderen, maar dat het vooral ook leuk en gezellig is, voor kind èn ouder! Inspirerend is de slagzin van onze Vlaamse buren : âVoorlezen: het leukste kwartiertje van de dag!â Een âhot itemâ vandaag-de-dag: er is veel belangstelling voor voorlezen in het kader van taalachterstanden en laaggeletterdheid.

Â

Het boek âKlipperdeklopâ

Een ritje op de rug van Meneer Paard, dàt willen Poes, Hond, Big en Eend wel! Klip-klop, klipperdeklopâ¦.. Hopla spring er maar op! Op verzoek van de vier dieren - die inmiddels op zijn rug zitten â draaft Meneer Paard steeds sneller en snellerâ¦. Ze genieten volop, totdat ze van zijn rug af dreigen te vallen. âStop!â gillen ze. Maar zelfs als Meneer Paard een noodstop maakt en de dieren pardoes in een hooiberg belanden, roepen ze enthousiast: âNog een keer!â. Dit boek werd beloond met een Leespluim.

Â

Themaâs in het verhaal âKlipperdeklopâ

De themaâs die met dit boek worden behandeld zijn: de boerderij en haar dieren, dierengeluiden, begrippen zacht en hard, langzaam en snel, repeteerelementen en ritme.

Â

In de bibliotheek

De leidsters krijgen van te voren verwerkingsmaterialen door de bibliotheek toegezonden, zodat uitgebreid met het onderwerp aan de slag gegaan kan worden: knutselen, kleuren en liedjes zingen. Maar ook dierengeluiden raden, bekijken wat er allemaal nodig is bij het paardrijden, bewegingsactiviteiten en een lekkere traktatie. Tot besluit krijgen de peuters allemaal een tasje met verrassingen mee naar huis. Door het tot leven brengen van het boek wordt dit bibliotheekbezoek voor de kinderen een feest. Zo kunnen ze ervaren hoe leuk voorlezen is. De bibliotheek hoopt hiermee via de kinderen de ouders aan te sporen meer te gaan voorlezen.