Inspectie Verkeer en Waterstaat


Inspectie VenW constateert verbetering baanwerkersveiligheid

Nieuwsbericht | 10-06-2009

De naleving van de veiligheidsregelgeving door baanwerkers is toegenomen van 60 procent in 2007 naar 71 procent in 2008. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

In 2008 hield de Inspectie 105 inspecties op locatie. Daarbij voldeden er 75 aan alle eisen gesteld voor de directe veiligheid van het spoorverkeer. In 30 situaties zijn er tekortkomingen geconstateerd, waarbij sprake was van een reële kans op een veiligheidsincident. In deze situaties heeft de sector oplossingen aangedragen of zijn er bestuurlijke maatregelen genomen door de Inspectie.

Over de laatste jaren is de trend positief. Maar volgens de Inspectie is de naleving nog steeds te laag. Belangrijkste aandachtspunt is dat de schriftelijke werkplekbeveiligingsinstructie onvolledig of onjuist wordt opgesteld. Ook voert het veiligheidspersoneel niet altijd de door de wet voorgeschreven taken en bevoegdheden op de juiste manier uit.

De Inspectie heeft de betrokken bedrijven geïnformeerd en opdracht gegeven de veiligheid voor het personeel met name op deze punten te verbeteren. Bij toekomstige inspecties waarbij een onvoldoende werkplekbeveiligingsinstructie wordt constateert volgt in eerste instantie een schriftelijke waarschuwing en bij herhaling bestuursrechtelijke maatregelen. Bij veiligheidspersoneel dat onbekwaam is of zijn voorgeschreven taken niet voldoende uitvoert, dreigt een bestuurlijke boete.

Meer informatie


* Resultaten Baanwerken 2008
Pdf-document, 298 kB