Technische Universiteit Eindhoven

TU/e bundelt krachten met Europese partners in energie-onderzoek

Geplaatst: 10 juni, 2009

De TU/e, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) en de Technische Universität München (TUM) beginnen samen een graduate school op het gebied van duurzame energietechnologie, een onderzoeksgebied waarop alle drie de universiteiten een uitstekende reputatie hebben.

De graduate school werft op dit moment promovendi en postdocs, die gaan werken aan uiteenlopende onderwerpen, zoals zonnecellen, fossiele brandstoffen en waterstofopslag.

Strijd tegen klimaatverandering
De focus van de graduate school ligt om meer dan één reden op duurzame energietechnologie: om met onderzoek en innovatie de strijd tegen klimaatsverandering te voeren, om de energievoorziening van de wereld veilig te stellen en om economische groei en ontwikkeling te stimuleren.

De school is een unieke samenwerking, met meer dan zestig onderzoeksprojecten van gerenommeerde hoogleraren en docenten van meer dan twintig nationaliteiten. De school moet jonge wetenschappers een plek bieden voor kennisuitwisseling. Door dit sterk internationale onderzoeksnetwerk zullen zij zich sneller kunnen ontwikkelen.

Uiteenlopende onderwerpen
Elke universiteit biedt ruimte aan vijf promovendi en twee postdocs. Deze vijftien nieuwe promovendi en zes nieuwe postdocs gaan samen werken aan onderwerpen als zonnecellen, fossiele brandstoffen en waterstofopslag. Dit alles onder de noemer De moleculaire benadering van duurzame energie. De graduate school werft op dit moment medewerkers. Vacatures en projecten staan op www.egs-energy.eu.

Summer en Winter schools
De nieuwe Graduate School is gebaseerd op een aantal themas. Wetenschappers van elk thema ontmoeten elkaar minstens twee keer per jaar, tijdens de Summer en Winter Schools. Deze bijeenkomsten dienen voornamelijk voor de kennisuitwisseling tussen wetenschappers en studenten. Ook zijn er lezingen, gastcolleges en uitwisselingen tussen studenten.

Studenten die het onderwijsprogramma succesvol afronden ontvangen naast de doctorsgraad van hun eigen universiteit, ook een certificaat. In de toekomst gaat de graduate school ook masteropleidingen aanbieden.

Achtergrond
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) en de Technische Universität München (TUM) vormen samen een netwerk van wetenschappelijke excellentie: The European University Alliance of Science and Engineering. De universiteiten zijn alle drie technisch en innovatief en hebben ondernemerschap als onderdeel van hun strategie. De drie behoren tot de top van onderzoeksuniversiteiten in Europa. Gezamenlijk hebben ze de ambitie om een centraal onderdeel te vormen van het netwerk van het European Institute of Innovation and Technology (EIT).

Links
http://www.egs-energy.eu
http://www.dtu.dk
http://www.tum.de