FNV Sport

Hoezo bezuinigen op de AOW?

De FNV staat voor de belangen van werkenden en uitkeringsgerechtigden. En dus staat de FNV voor een goede oudedagsvoorziening. Gelukkig hebben we die sinds 1957 met de AOW, een volksverzekering voor iedereen die 65 jaar wordt. Het kabinet wil de AOW-leeftijd gaan verhogen tot 67 jaar. Het kabinet wil daarmee tot 2040 4 miljard euro besparen. Dat is vreemd. Er is namelijk geen enkel probleem met de financiering van de AOW.

Er is geen noodzaak voor verandering van de AOW-leeftijd. Er is alleen een probleem met de schatkist. De enige reden voor deze voorgenomen ingreep in de AOW en de aanvullende pensioenen is dat de overheid minder geld heeft dan bij het schrijven van het regeerakkoord duidelijk was. De FNV vindt dat het kabinet de kredietcrisis zo misbruikt om alle mensen twee jaar minder AOW en minder aanvullend pensioen uit te betalen.

Het kabinet maakt zelf de keuze om het grootste deel van de crisisrekening neer te leggen bij kwetsbare groepen. Bezuinigen op de AOW is niet onvermijdelijk, maar onnodig en oneerlijk. Het kabinetsplan treft de laagste en middeninkomens en mensen met een lang arbeidsverleden onevenredig hard. De helft van Nederland is voor het grootste deel van zijn pensioen afhankelijk van de AOW

Het kabinetsvoorstel is een oneerlijke bezuiniging van EUR 4 miljard. Verhoging van de AOW-leeftijd met twee jaar betekent twee jaar AOW inleveren: voor een alleenstaande is dat EUR 25.000,-. Voor gehuwden gelden andere bedragen, per huishouden gaat het om EUR 35.000,-.

De bezuiniging op de AOW vergroot inkomensverschillen, verslechtert de arbeidsmarktpositie van lagere en middeninkomens, heeft ongewenste koopkrachtgevolgen en schuift de rekening vooral door naar jongeren.

De FNV wil graag praten over een grotere keuzevrijheid voor mensen die door willen werken. Maar wij kiezen niet voor bezuinigen op de AOW. De FNV wil dat de overheidsfinanciën ook op de lange termijn op orde zijn en wil geen rekeningen doorschuiven naar de toekomst. De FNV staat voor solidariteit tussen generaties. Daarom kijkt de FNV naar betere alternatieven. Daar werken we nu aan. Veel van onze leden hebben hun ideeën al aan ons doorgegeven. Deze site vertelt u veel meer over de alternatieve plannen en waarom die beter en eerlijker zijn.

Graag zie ik ook uw mening over de AOW-leeftijd en uw suggestie(s) voor betere oplossingen: klik op `Uw alternatieven'.

Laten we samen werk maken van een eerlijk herstel.

Agnes Jongerius, voorzitter FNV

http://www.fnv.nl/binary/FNV Alternatievenkrant_tcm7-23958.pdf