Ingezonden persbericht



---

"Hulp van gemeenteraad nodig bij renovatie Fabriek" Rotterdam, 10 juni 2009

De Fabriek aan de Mathenesserdijk nabij Historisch Delfshaven staat er al jaren erbarmelijk bij. Erbarmelijk is de onderhoudsstaat van De Fabriek, zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde van het pand.

"De Fabriek, die sinds februari 2008 leeg staat, is al jaren onderwerp van gesprek. Ik heb begrepen dat er inmiddels een plan van eigenaar woningcorporatie PWS, om De Fabriek te renoveren en gereed te maken voor gebruik door culturele instellingen, bij de deelgemeente Delfshaven en de gemeente Rotterdam ligt, maar op de één of andere manier willen de onderhandelingen maar niet vlotten.", aldus PvdA deelraadslid Victor Gorgels.

De kosten voor de renovatie bedragen om en nabij 5 miljoen Euro, waarvan woningcorporatie PWS 20% wil dragen. Dat betekent dat PWS de deelgemeente Delfshaven, de gemeente Rotterdam en eventueel andere partners vraagt gezamenlijk 4 miljoen Euro te investeren.

Gorgels: "Ik heb een brief geschreven aan de gemeenteraadsleden van Rotterdam waarin ik hun hulp vraag om de bewoners van de Mathenesserdijk en omgeving weer een mooie straat terug te geven, om te investeren in de uitstraling van Historisch Delfshaven en daarmee een impuls te geven aan de lokale wijkeconomie, om een halt toe te roepen aan de verloedering van een historisch pand, om een slag te maken op de steeds nijpender wordende vestigingsmarkt voor culturele instellingen in Delfshaven en Rotterdam."

"Ik hoop dat de gemeenteraad het College van B&W zal aansporen om vaart te zetten achter de onderhandelingen. Hetzelfde zullen we hier in Delfshaven aan het dagelijks bestuur vragen. Ik hoop dat de gemeenteraad bij het op- en vaststellen van de kadernota en / of bij de verdere uitwerking van de investeringsplannen ter bestrijding van de financiële crisis ook zal denken aan De Fabriek."

Gerrit Vermeulen, voorzitter bewonersorganisatie Bospolder-Tussendijken: "Vele partijen praten al jaren over de toekomst van De Fabriek. Ik hoop dat er een eind komt aan de besluiteloosheid, dat De Fabriek eindelijk wordt opgeknapt en dat er weer ruimte komt voor culturele instellingen, die in het verleden ook voor veel gezelligheid hebben gezorgd."