Provincie Friesland

Gebiedsontwikkeling Bûtenfjild in uitvoering

Gedeputeerde Staten hebben de uitvoeringsmodule voor gebiedsontwikkeling Bûten-fjild vastgesteld. Na 5 jaar voorbereidingen, van gebiedsvisie naar raamplan, gaat de 1e module van de gebiedsontwikkeling Bûtenfjild in uitvoering. Gedeputeerde Hans Konst: "De gebiedscommissie heeft in nauwe samenspraak met de streek en betrokken partijen het plan voor deze 1e module opgesteld. Het is prachtig om te zien dat de nieuwe natuurgebieden via Particulier Natuurbeheer door de bewoners van het gebied zelf worden beheerd".

In de 1e module wordt het gebied 'Over de Wiel' (120 ha) ten noorden van Feanwâlden als natuurgebied en onderdeel van de ecologische hoofdstructuur in gericht. In het gebied wordt voor recreatief gebruikt toegankelijk gemaakt door de aanleg van wandelpaden en enkele vissteigers. Voor de inrichting het natuurgebied is het nodig dat de bestaande waterhuishouding wordt aangepast. Een drietal oude en kleinere gemalen worden vervangen door één nieuw gemaal in een naastliggend landbouwgebied.

Met de voorgestelde maatregelen is een investering van circa E 4,5 mln. gemoeid. Belangrijkste financiers zijn Wetterskip Fryslân, de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel en de Provincie. Naar verwachting gaan de werkzaamheden na de zomervakantie van start.


---- --