Ingezonden persbericht

Regelgeving
zet ondernemingen onder druk


Rotterdam, 10 juni 2009 - De hoeveelheid
(inter)nationale regelgeving en de complexiteit hiervan zet compliancy bij multinationals bovenaan de agenda. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder senior risk managers dat mede in opdracht van de ACE European Group (ACE) door de Economist Intelligence Unit (EIU) werd uitgevoerd. ACE verwacht dat door de wereldwijde kredietcrisis de regelgeving en het toezicht nog stringenter wordt met name voor bedrijven in de financiële sector.

Bedrijven
blijken een paradoxale visie op regelgeving te hebben. Van de 320 ondervraagde senior risk managers vindt de meerderheid dat regelgeving noodzakelijk is. Tegelijkertijd vinden zij het een uitdaging voor hun onderneming om de risico's met betrekking tot compliance te managen.

Struikelblokken
voor effectief risicobeheer zijn in hun ogen:

·

complexiteit van de wet- en
regelgeving (bijna tweederde van de risicobeheerders);

·

46% ervaart dat de regelgeving
slecht is afgestemd op de verschillende rechtsgebieden

Gezien
de groeiende eisen en complexiteit is het niet verrassend dat meer dan 80% van de respondenten in de afgelopen drie jaar meer energie besteedde aan wet- en regelgeving. Daarnaast verwacht ongeveer 80% dat deze focus de komende drie jaar nog verder toe zal nemen.

Respondenten
in de financiële sector houden rekening met grote gevolgen van de kredietcrisis op de wet- en regelgeving. Ruim de helft van de bedrijven in deze sector (56%) investeerde al meer in risicobeheer de afgelopen 3 jaar, vergeleken met 32% binnen andere branches.

Ingrijpende
reacties van regelgevers op de kredietcrisis lijken onvermijdelijk.

·

78% van de risk managers ziet de
invoering van nieuwe liquiditeitsnormen als de meest waarschijnlijke ingreep.

·

Driekwart van de respondenten gaat
uit van hogere kapitaalratio's.

·

Bijna 70% verwacht scherper
toezicht op kredietverstrekking.

·

Scherper toezicht op de rating
agencies (53%) en herziening van het toezichtsysteem zèlf (49%) werden als andere mogelijke ingrepen aangegeven.

·

Slechts 16% verwacht dat de salarissen
van financiële professionals worden aangepakt. Dit is opvallend vanwege de brede consensus dat het systeem van bonussen de huidige economische crisis alleen maar heeft verergerd.

Ron
Verhulsdonck, Country Manager Benelux bij ACE Europe : "Bedrijven kunnen voordeel halen uit hun compliance activiteiten, zoals concurrentievoordeel door 'best practice' te implementeren en de mogelijkheid om goed te anticiperen op toekomstige veranderingen in de regelgeving."

###

Over
ACE Group en ACE Europe

Wereldwijd is de ACE Group leidend op het
gebied van verzekeringen en herverzekeringen. Met kantoren gevestigd in meer dan 50 landen bedient de ACE Group diverse groepen van nationale en internationale klanten in ruim 140 landen.

ACE European Group Limited, een divisie
van de ACE Group of Companies, heeft twintig Europese vestigingen en licenties om te opereren in 29 Europese landen. Het bedrijf opereert in de Benelux onder de handelsnaam ACE Europe en biedt vanuit haar kantoren in Antwerpen, Brussel en Rotterdam industriële schadeverzekeringen via de divisie Property & Casualty, en personenverzekeringen via de divisie Accident & Health / Personal Lines.

Meer informatie vindt u op www.aceeurope.com.

Het Economist Intelligence Unit rapport 'From Burden to Benefit: Making the Most of Regulatory Risk Management' kunt u downloaden via: http://www.eiu.com/site_info.asp?info_name=eiu_Global_Risk_Briefing&page=noads