NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


NVZ op hoofdlijnen eens met rapporten over overheidssteun De NVZ vindt de rapporten van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) over overheidssteun aan zorginstellingen goede uitgangspunten voor een lastige maar noodzakelijk te voeren discussie. Beslissen over overheidssteun blijft echter maatwerk, vindt de NVZ. De overheid moet klip en klaar definiëren welke zorgfuncties beschermwaardig zijn. "Ziekenhuizen moeten failliet kunnen gaan, maar alleen als dat te verklaren is door marktomstandigheden of mismanagement. Dus niet als gevolg van het uitblijven van noodzakelijke overheidsregels", zegt NVZ-voorzitter Roelf de Boer.

De NVZ pleit voor een genuanceerde discussie over steunverlening aan ziekenhuizen. De rapporten van de RVZ en de NZa bieden daarvoor nuttige handvatten. "Het is overigens geen gemakkelijke discussie," zegt De Boer. "Als je kijkt naar verschillende cases, merk je dat vooral emoties een hoofdrol spelen in de discussie. Of die nu gevoerd wordt door Kamerleden, omwonenden van ziekenhuizen of plaatselijke politici. Iedereen ervaart het netwerk van
gezondheidszorgvoorzieningen in Nederland als een verworven recht. Elke bedreiging daarvan, bijvoorbeeld door fusies of financiële problemen, roept heftige reacties op."

Beschermwaardige zorgfuncties definiëren
De NVZ vindt het uitgangspunt van de RVZ- en NZa-rapporten goed: overheidssteun slechts in bepaalde gevallen. "Wij kunnen ons prima vinden in de opvatting dat je met name bepaalde zorgfuncties moet beschermen en niet per definitie de hele zorginstelling. Het zou daar dan wel ontzettend bij helpen als de overheid duidelijk maakt wat zij dan verstaat onder die beschermwaardige zorgfuncties."

Verwijtbaar
De voorzitter van de NVZ stelt dat ziekenhuizen failliet moeten kunnen gaan en dat je de markt zijn werk moet laten doen. "Maar het is nu nog niet zo dat ziekenhuizen bedrijven zijn die niet meer gereguleerd worden door wetten en regels, maar door de werking van de markt. We zitten nu in een tussenfase. En daar wordt in de adviezen van RVZ en NZa iets te makkelijk overheen gestapt. Faillissement is naar onze mening alleen aan de orde als dat te verklaren is door marktomstandigheden of door mismanagement. Niet als het te wijten is aan de overheid. Op dit moment hebben ziekenhuizen namelijk bijzonder weinig duidelijkheid over de overgang van aanbodgestuurde zorg naar gereguleerde marktwerking. Ik hoop dat de minister die nu echt snel geeft."

Earlywarning systeem
De roep om een earlywarningsysteem vindt de NVZ wel begrijpelijk. "Tenminste, in deze tussenfase met alle onzekerheden," zegt De Boer. "En dan nog moet je wel oppassen voor een overkill aan bureaucratie en administratieve lasten. Maar als we straks echt in een systeem van gereguleerde marktwerking zitten, kan het natuurlijk geen overheidstaak zijn. Dat zou volstrekt in tegenspraak zijn met het principe van marktwerking. Uiteindelijk moeten en kunnen de ziekenhuizen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen earlywarningsysteem."