De Nederlandse Bank

Pensioenfondsen kopen weer effecten

Statistisch Nieuwsbericht

Datum 12 juni 2009

Pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal van 2009 per saldo weer effecten gekocht. Dit blijkt uit gegevens verzameld door De Nederlandsche Bank. In deze periode hebben de pensioenfondsen EUR16,5 miljard aan obligaties en ongeveer EUR4,5 miljard aan aandelen gekocht.

In het vierde kwartaal waren er op grote schaal nog effecten verkocht. De pensioenfondsen toonden een toegenomen voorkeur voor belegging in obligaties. Zij wensen het risicoprofiel van de beleggingen aan te passen om de negatieve rendementen uit de achterliggende maanden te compenseren.

Beleggingsverliezen als gevolg van koersdalingen en prijsfluctuaties hadden bij een aantal grote pensioenfondsen in een negatief eigen vermogen aan het eind van 2008 geresulteerd. In het eerste kwartaal bedroegen de beleggingsafwaarderingen EUR15 miljard, hetgeen het vermogen verder heeft ondergraven. In het licht van het herstelbeleid moet het pensioenvermogen dan ook weer groeien.

Door het streven naar een veiliger risicoprofiel van de beleggingen werd relatief veel in langlopende overheidsobligaties belegd. Als percentage van alle bruto beleggingsaankopen werd in het eerste kwartaal voor 21 procent besteed aan staatsleningen, tegenover 16 procent in het vierde kwartaal.

Aankopen van langlopende Duitse, Franse, Italiaanse, Spaanse en Amerikaanse staatsleningen kwamen per saldo uit op EUR7,2 miljard. De pensioenfondsen verwachten dat deze zekere en regelmatige opbrengsten over een langere periode verschaffen en dat het faillissementrisico laag is. Het belang van overheidsobligaties in het totaal van de effectenportefeuille is hierdoor toegenomen met 2 procentpunten. Het relatieve belang van aandelen is afgenomen; de netto aankopen waren minder dan de waardeverliezen.

Financiering van de effectenaankoop werd verkregen uit de reguliere premie-inkomsten, directe beleggingsopbrengsten en ontvangsten uit hoofde van het financiële derivatenverkeer. De derivatenposities resulteerden in netto ontvangsten, nadat in het laatste kwartaal van 2008 de pensioenfondsen nog betalingen op deze posities hadden verricht.

Meld u aan voor de DNB Nieuwsservice van de Nederlandsche Bank (DNB). U ontvangt dan automatisch een overzicht van ons laatste nieuws per e-mail. Ook houden we u op de hoogte van het verschijnen van nieuwe publicaties.
Effectentransacties pensioenfondsen

---

Lees voor