Start bouw Filmmuseum

12/06/2009 12:48

Filmmuseum

De bouw van het Filmmuseum in de nieuwe stadswijk Overhoeks gaat van start. De nieuwbouw van het Filmmuseum wordt mogelijk gemaakt door samenwerking tussen overheden en de ontwikkelaars ING Real Estate en Ymere, die vandaag de handtekeningen onder de contracten zetten. Nog voor de bouwvak zullen de voorbereidende werkzaamheden beginnen en in september zal tijdens het openlucht filmfestival Sunsets in Overhoeks feestelijk de eerste paal worden geslagen. Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen B.V. zal het Filmmuseum gaan bouwen. Naar verwachting opent het museum in december 2011 zijn deuren voor het publiek.

Het nieuwe Filmmuseum verrijst tegenover het Centraal Station in Overhoeks. ING Real Estate Development en woningcorporatie Ymere, partners in de Ontwikkelcombinatie Overhoeks, ontwikkelen samen dit gebied aan de Noordoever van het IJ. Voor het ontwerp van het nieuwe museumgebouw tekent het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects, dat eerder verantwoordelijk was voor het spraakmakende Porsche Museum in Stuttgart. Met het Filmmuseum krijgt de nieuwe stadswijk een spectaculair landmark direct aan het water in de vorm van een gestroomlijnde, breed uitwaaierende schelp.

'De bouw van het nieuwe, prachtige filmpaleis aan het IJ is een mijlpaal in de geschiedenis van het Filmmuseum. Met vier nieuwe, state-of-the-art filmzalen en voor het eerst in het bestaan van het Filmmuseum een heuse tentoonstellingsruimte van 1200 m2 kunnen we onze rijke, internationale collectie, vanaf 1895 tot en met vandaag, op eigentijdse wijze ontsluiten en presenteren aan een breed publiek.' Sandra den Hamer, directeur Filmmuseum.

Binnen drie jaar na opening van de nieuwbouw verwacht het Filmmuseum jaarlijks 225.000 bezoekers te ontvangen. Voor deze bezoekers zal het museum een breed scala aan activiteiten ontplooien. Het Filmmuseum verwelkomt Amsterdammers van jong tot oud, toeristen uit binnen- en buitenland, filmprofessionals, studenten, scholieren, kunstenaars, architectuurliefhebbers en iedereen die nieuwsgierig is naar het bewegend beeld in al zijn verschijningsvormen.

Het Filmmuseum is hét centrum voor de cinematografie in Nederland. Internationaal speelt het museum een vooraanstaande rol op het gebied van filmrestauratie en conservering. Naast de 37.000 filmtitels omvat de verzameling van het Filmmuseum ook filmgerelateerde collecties waaronder 60.000 filmaffiches, 500.000 foto's, 100.000 scenario's en publiciteitsdossiers. Bovendien huisvest het museum een van de grootste filmbibliotheken van Europa, met 20.000 boeken, circa 2000 internationale filmtijdschriften, een uitgebreid knipselarchief en multimedia met informatie over film en filmgeschiedenis.

Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen B.V begint nog voor de bouwvak met de bouw van het nieuwe gebouw voor het Filmmuseum in Overhoeks. De Nijs en Zonen was eerder verantwoordelijk voor de bouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam op het Oosterdokseiland, de verbouwing van de Hermitage Amsterdam en de recente aanbouw aan de Stadsschouwburg Amsterdam.

'Het nieuwe Filmmuseum is beeldbepalend voor de ontwikkelingen in Overhoeks en daarmee voor de transformatie van de IJ-oevers tot een mooi gemengd stedelijk woon-werkgebied in Amsterdam. Wij hebben dan ook erg ons best gedaan om dit project vlot te trekken.' Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening van Amsterdam.

Overhoeks krijgt een grootstedelijke uitstraling en sfeer. De komst van het Filmmuseum draagt bij aan de aantrekkingskracht op toekomstige bewoners van de 2.200 woningen en 130.000 m2 kantoren, bedrijven, hotel, winkels, horeca en culturele- en onderwijsvoorzieningen. Samen met de toren Overhoeks is het Filmmuseum een belangrijk icoon voor de nieuwe stadswijk aan het IJ.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.