Rechtbank Zutphen


Didammer bodemverontreiniging door mest niet bewezen

Zutphen, 12 juni 2009 - De economische politierechter sprak in twee losstaande zaken twee inwoners uit Didam maandag 8 juni 2009 vrij. Beide verdachten werden beschuldigd van het verontreinigen van de bodem.

Zaak 1: Paardenmestopslag
Op de grond van een Didammer was een paardenmestopslag van 10m3 ontdekt. De politierechter vond dat het enkel en alleen constateren van deze opslag niet voldoende bewijsmateriaal oplevert voor een veroordeling voor bodemverontreiniging.

Uit dit enkele gegeven kan naar het oordeel van de economische politierechter nog niet volgen dat de bodem kon worden verontreinigd en/of worden aangetast. Er waren geen metingen verricht of bodemmonsters genomen (zie ook arrest HR van 6 juni 2000 (NJ 2000, 445; LJN: AA6088).

In de uitspraak heeft de economische politierechter meegewogen dat er niet alleen paardenmest maar ook stro/hooi en eventueel nog andere producten lagen opgeslagen die de bodem niet konden verontreinigen.

Een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over bodemverontreiniging door de opslag van dierlijke mest is door de rechter buiten beschouwing gelaten. Dit rapport bevat een uiteenzetting van algemene aard over de gevolgen van niet volgens de regels opgeslagen mestconcentraties. De opsteller van het rapport behandelt niet de mogelijke vervuiling door paardenmest in deze concrete zaak.

Zaak 2: Mest- en rietopslag
De economische politierechter sprak ook een agrariër uit Didam maandag 8 juni 2009 vrij van de aanklacht van het verontreinigen van de bodem. Het grootste deel van de opslag vond plaats op een ommuurde, van een lekkelder voorziene, mestplaat. Vastgesteld is dat een deel van de opslag zich voor het ommuurde gedeelte van de mestplaat bevond.

Al bij brief van 18 juni 2008 had de verdachte aangegeven dat het daarbij ging om afvalriet en kuilvoer. Onweersproken is gebleven dat de mestplaat aan de voorkant circa 3 m doorliep voorbij het ommuurde gedeelte en dat als daar al mest in plaats van afvalriet en kuilvoer lag opgeslagen, deze zich niet op de onbeschermde bodem bevond.

De economische politierechter heeft tevens in aanmerking genomen dat er geen metingen waren verricht of monsters waren genomen en dat er geen reden is om aan te nemen dat de opslag van riet bodemverontreiniging of -aantasting kon opleveren.

De economische politierechter deed mondeling uitspraak.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 12 juni 2009 Naar boven