Unie KBO

Geen pluspakketten voordat er goede basiszorg is

Geen pluspakketten voordat er goede basiszorg is

12-6 De Unie KBO is tevreden met deze uitkomst van het debat in de Tweede Kamer over klassezorg. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen, waarin ze de regering verzoekt om te stimuleren dat instellingen pas over gaan tot het aanbieden van pluspakketten wanneer hun eerste verantwoordelijkheid, het bieden van kwalitatief goede basiszorg volgens vastgesteld zorgplan, op orde is. De Tweede Kamer wil zo vlug mogelijk van de regering weten hoe ze aan deze motie uitvoering gegeven heeft.

Aanleiding voor dit debat waren berichten dat zorginstellingen bezig zijn om pluspakketten samen te stellen die bewoners van zorginstellingen tegen betaling zouden kunnen afnemen. Hierin werden voorbeelden als dagelijks douchen of begeleid wandelen genoemd. In een brief aan de Tweede Kamer heeft de CSO, mede namens de Unie KBO opgeroepen om hier stelling tegen te nemen. In de kwaliteitswet staat dat zorginstellingen moeten er voor zorgen dat bewoners goede zorg krijgen. Daar hoort goede lichamelijke verzorging van cliënten gewoon bij.

De Unie KBO betreurt dat een motie om meer duidelijkheid te verschaffen over wat bij die basiszorg hoort, niet is aangenomen. De huidige afspraken zijn te vaag. Wie zwaardere zorg nodig heeft, krijgt een omvangrijker zorgpakket toebedeeld. Deze zorgzwaartepakketten moeten duidelijk maken hoeveel geld en uren voor individuele cliënten beschikbaar zijn vanuit de AWBZ. Het blijft echter onduidelijk welke zorg wel en niet onder het zorgzwaartepakket valt. Ook is niet duidelijk dat bewoners kunnen aangeven dat zij onderdelen van de zorg willen ruilen, bijvoorbeeld liever een half uur in bad in plaats van twee keer een kwartier onder de douche.

De Unie KBO zal er daarom bij de overheid en bij de koepels van zorginstellingen blijven aandringen op een duidelijke omschrijving waar bewoners recht op hebben. Staatssecretaris Bussemaker werkt aan een glasheldere polis voor de AWBZ. Dat vraagt ook om glasheldere afspraken over zorgzwaartepakketten. Basiszorg mag geen luxe worden!

> Klik hier voor eerdere berichtgeving over dit onderwerp en om de brief namens de CSO te downloaden.