FNV

12-6-2009

`Discriminatie van homoleraren is godgeklaagd'

"Het is godgeklaagd." Dat zegt voorzitter Paul Overdijk van het Company Pride Platform over het uitgelekte advies van de Raad van State om christelijke scholen toe te staan homoseksuele leraren te weigeren of ontslaan. In het CPP werken homoseksuele medewerkers samen van bedrijven als TNT, Philips en Shell. Ook vanuit de FNV klinken verontwaardigde geluiden.

"Belachelijk", oordeelt Nico Meijer van FNV Roze, een platform van roze FNV-leden. "Je mag mensen niet uitsluiten op grond van hun seksualiteit. Een werknemer, dus ook een leraar, mag alleen op zijn vakkennis en vaardigheden beoordeeld worden. Wat je thuis doet heeft niets te maken met je professionele uitstraling. Uiteraard moet een docent zich fatsoenlijk gedragen en respect tonen voor de grondslag van de school, maar de school moet evengoed respect opbrengen voor de eigenheid van de leraar. Diversiteit is een groot goed."

U mag het niet doen Ook FNV-beleidsmedewerker Lucia van Westerlaak is erg kritisch over het advies van de Raad van State. Zij leidt het LGBT-project, dat met steun van het ministerie van OCW werkt aan grotere acceptatie van homo-, bi- en transseksuelen op de werkvloer. Aanstaande vrijdag organiseert zij daarover samen met het Company Pride Platform een conferentie in Den Haag. "De uitspraak drukt ons met de neus op het feit dat de Wet Gelijke Behandeling toen en nu voor LGBT's niet toereikend is. In die wet staat dat van niemand het werk gevaar mag lopen vanwege `het enkele feit' dat hij of zij homoseksueel is. Als je nu gaat samenwonen, valt dat dan onder 'het enkele feit dat'? Een negatief antwoord op die vraag komt erg dicht in de buurt van het religieuze standpunt: u mag het wel zijn, maar u mag het niet doen."

AOb Ook FNV-onderwijsbond AOb vindt dat de wet `op enige wijze' herzien moet worden, maar voorziet dat dat niet eenvoudig zal zijn. "Bij de vaststelling van de Wet Gelijke Behandeling vond uitgebreid onderzoek en debat plaats over deze botsing van grondrechten. De uitgangspunten van de AOb zijn: de vrijheid van onderwijs is absoluut en onvervreemdbaar, en de werknemer heeft de absolute vrijheid van het uitdragen van zijn of haar seksuele voorkeur," aldus woordvoerder Jurjen van den Bergh. "Op dit moment wegen deze grondrechten niet even zwaar. De AOb wil die disbalans herstellen en mengt zich met die instelling in het debat."

Celibaat Paul Overdijk van het Company Pride Platform vindt dat de vrijheid van onderwijs niet mag leiden tot discriminatie. "Als je op dit punt mag discrimineren is het hek van de dam. Het gaat hier om artikel 1 van de Grondwet. Het enkele feit dat je homoseksueel bent betekent dat je als zodanig leeft. Een homoseksuele relatie hoort daarbij, evenals samenwonen. Anders zou zo'n school een leraar dwingen tot een celibatair leven."

Voorbeeldfunctie Overdijk noemt nog een ander argument, dat in deze discussie doorgaans ontbreekt: de voorbeeldfunctie van leraren. "Uiteraard is ook op christelijke scholen een deel van de leerlingen homoseksueel. Als zij weten dat homoseksuele leraren geweerd worden, is dat een heel negatieve boodschap, met alle gevolgen van dien. Ik heb zelf op een katholieke school gezeten; het zou mij enorm geholpen hebben als ik toen een openlijk homoseksuele leraar had gehad."

Uit de kast werkt niet? Kamerleden hebben voor aanstaande donderdag een debat aangevraagd over deze kwestie. De volgende ochtend opent staatssecretaris Frank Heemskerk van economische zaken de conferentie `Uit de kast werkt beter' van FNV en CPP. `Uit de kast werkt niet', luidt voorlopig het credo van de Raad van State voor leraren op streng-christelijke scholen. Of het kabinet er ook zo over denkt moet nog blijken. Minister Plasterk van onderwijs en homo-emancipatie heeft zich altijd sterk gemaakt voor het recht van homo's en lesbiënnes om te zijn wie ze zijn, op het werk en daarbuiten.

Conferentie `Uit de kast werkt beter'

Company Pride Platform

FNV Roze Hyves

Onno van Buuren